ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
|
|
Το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού. Είναι ένας από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, καθώς εδώ βρίσκεται και το Μέγαρο Μαξίμου που φιλοξενεί το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας.
Το Προεδρικό Μέγαρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, δηλαδή ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Ηρώδου Αττικού, Αραβαντινού, Ησιόδου, Μελεάγρου και Βασιλέως Γεωργίου Β’, όπου το μεγαλύτερο τμήμα του καταλαμβάνει ο εντυπωσιακός κήπος του.
Η απόφαση για την ανέγερση του επιβλητικού οικοδομήματος που στεγάζει σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάγεται στο 1868, τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του Γεωργίου Α’ και διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος. Τότε το Ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να δωρίσει στον διάδοχο – όταν ενηλικιωθεί - μια ιδιαίτερη κατοικία. Και πράγματι εικοσιένα χρόνια αργότερα η υπόσχεση πραγματοποιήθηκε. Το Ανάκτορο του Διαδόχου σχεδιάστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και οικοδομήθηκε την χρονική περίοδο 1891 – 1897.
Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, με λιτή και αυστηρή πρόσοψη που ακολουθεί τους νόμους της συμμετρίας. Το κυρίως οικοδόμημα αποτελείται από δύο πτέρυγες, ενώ στη στέψη του κτιρίου ο Τσίλλερ έχει τοποθετήσει αγάλματα. Όλες οι όψεις του κτιρίου διακρίνονται για τις απλές αρχιτεκτονικές γραμμές τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ιωνικό πρόπυλο της κυρίας εισόδου επί της οδού Ηρώδου του Αττικού.
Η χρήση του κτιρίου ως Ανάκτορο διακόπτεται το 1924 όταν καταλύεται η βασιλεία και ανακηρύσσεται Δημοκρατία. Από τότε και ως 1935 χρησιμοποιείται ως Προεδρικό Μέγαρο. Με την παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 επανέρχεται στην αρχική του χρήση. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την οριστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, το ιστορικό κτίριο χρησιμοποιείται πλέον ως προεδρικό Μέγαρο και ως κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την ίδρυσή του ως σήμερα στο μέγαρο έχουν γίνει μικρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν αλλοιώσει καθόλου την αρχική μορφή του οικοδομήματος. Η σημαντικότερη μετατροπή είναι η προθήκη της αίθουσας χορού – η σημερινή αίθουσα διαπιστευτηρίων – που χρονολογείται από το 1909 καθώς και η προθήκη της πίσω πτέρυγας – η σημερινή αίθουσα δεξιώσεων – που υλοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Το Προεδρικό Μέγαρο φρουρείται από τους Ευζώνους – Προεδρική Φρουρά – που με την χαρακτηριστική στολή τους εντυπωσιάζουν τους διαβάτες της Ηρώδου Αττικού.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε το 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Άγημα. Με την πάροδο των χρόνων ο ρόλος της περιορίστηκε αποκλειστικά σε τελετουργικό. Γεγονός που υποδηλώνεται και από τις ονομασίες που κατά καιρούς έφερε: Ανακτορική Φρουρά, Βασιλική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη και τέλος Προεδρική Φρουρά, από το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Από το ιδρυτικό έτος έως και σήμερα η Προεδρική Φρουρά εδρεύει στο στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα) επί της οδού Ηρώδου Αττικού και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Τζαβέλλα.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|