ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ή Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο που οικοδομήθηκε τον στα τέλη του 18ου αιώνα. Αποτελεί μέρος των περίφημων κτιρίων της Νεοκλασικής Τριλογίας των Αθηνών: Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ότι απαρτίζεται από τρία επιμέρους οικοδομήματα, από τα οποία το μεσαίο που είναι και το μεγαλύτερο στεγάζει το αναγνωστήριο. Το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου είναι η είσοδός του, με τη διπλή σκάλα αναγεννησιακού ρυθμού που οδηγεί στο πρόπυλο. Το αναγνωστήριο έχει περιμετρικούς κίονες δωρικού ρυθμού και γυάλινη οροφή.
Το κτίριο που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού κατασκευάστηκε το διάστημα 1887 – 1902, με σκοπό να στεγάζει τη δημόσια βιβλιοθήκη. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας ιδρύθηκε από τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια το 1829 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1834. Το1884 ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, πήρε την πρωτοβουλία κατασκευής κτιρίου δημόσια βιβλιοθήκης. Το έργο ξεκίνησε με δωρεά του Παναγή Βαλλιάνου και ολοκληρώθηκε με χορηγία από το δημόσιο ταμείο. Από τότε στο κτίριο έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις, αναδιαρρυθμίσεις και τροποποιήσεις του εσωτερικού του για τη δημιουργία βιβλιοστασίων.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι η πληρέστερη της Ελλάδας. Διαθέτει μια ιδιαίτερα αξιόλογη και πλούσια συλλογή, η οποία αποτελείται από 1.000.000 τίτλους και 2.000.000 τόμους. Επίσης, διαθέτει μια πλούσια συλλογή από περιοδικά, εφημερίδες, οπτικό – ακουστικό υλικό και άλλες ειδικές συλλογές (αρχέτυπα, παλαίτυπα, μουσικό αρχείο Μοτσενίγκου, βιβλιοθήκη Μαυροκορδάτου, χειρόγραφα, ομοιότυπα, αρχειακές συλλογές).
Η βασική αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απόδοση στο κοινό – σε κάθε δυνατή μορφή – των γραπτών προϊόντων της επιστήμης και του πολιτισμού που συνδέονται με την Ελλάδα. Αναλυτικότερα η Ε.Β.Ε αναπτύσσει και διατηρεί την εθνική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει υλικό που παράγεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνδέεται ή έχει συνάφεια με τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε γλώσσα και μορφή κι αν βρίσκεται. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, συντηρεί, διαφυλάσσει, προβάλλει και καθιστά το Υλικό της Συλλογής το οποίο είναι προσιτό σε κάθε πολίτη. Λειτουργεί και ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της χώρας.
Επίσης, αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με το σκοπό της, με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της χώρας. Συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό για ζητήματα που αφορούν την αποστολή της.
ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1926. Oνομάστηκε «Γεννάδιος Βιβλιοθήκη» για να τιμηθεί η μνήμη του Γεωργίου Γενναδίου πατέρα του ιδρυτή της βιβλιοθήκης, αλλά συγχρόνως και για να τιμήσει τον ίδιο τον ιδρυτή, τον Ιωάννη Γεννάδιο.
Στεγάζεται σε ένα μεγαλόπρεπο μαρμάρινο κτίριο, στις πλαγιές του Λυκαβηττού. Η πρώτη συλλογή της βιβλιοθήκης που προέρχονταν από τη προσωπική συλλογή του δωρητή, αριθμούσε περίπου 26.000 τόμους. Σήμερα, οι συλλογές της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 100.000 τόμους.
Η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης που αποτελούν σημαντικές πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό της μετά – κλασικής, της βυζαντινής και της σύγχρονης Ελλάδας.
Περιλαμβάνει πολύτιμα χειρόγραφα, βιβλία, έγγραφα, περιοδικά και χάρτες των πιο σημαντικών εποχών της Ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης, υπάρχει μια αξιόλογη βυζαντινή βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και μια αίθουσα για εκθέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή με τα προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Μπάιρον. Θα δείτε το χρυσό του ρολόι, το δάφνινο στεφάνι του, σφραγίδες κ.α.
|