ΠΛΑΚΑ
|
Η Πλάκα είναι η γραφικότερη και η παλαιότερη συνοικία της Αθήνας, η οποία – δικαίως – συγκεντρώνει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικό της είναι τα στενά – πλακόστρωτα ως επί το πλείστον – σοκάκια της, που σε πολλά σημεία τους είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος. Είναι κτισμένη στα ριζά του λόφου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκτείνεται στα βορειοανατολικούς πρόποδες του Ιερού Βράχου.
Κατά γενική ομολογία οι ιστορικές γειτονιές της Πλάκας είναι ότι πιο γνήσιο και αυθεντικό έχει να επιδείξει η Αθήνα από τον τρόπο ζωής των Αθηναίων του περασμένου αιώνα. Η περιοχή γνώρισε μεγάλες δόξες τον 19ο αιώνα. Ήταν η εποχή κατά την οποία πολλές εύπορες Αθηναϊκές οικογένειες
έκτισαν εκεί μεγαλόπρεπα νεοκλασικά αρχοντικά τα οποία συνέβαλαν στην αναβάθμιση της Πλάκας. Πολλά από αυτά σώζονται ως σήμερα και αποτελούν πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια για την περιοχή και για ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της συνοικίας αυτής που η συνύπαρξη των αρχοντικών κατοικιών με τις παλιές φτωχογειτονιές, καθώς οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μικρά βυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη Πλάκα.
Η Πλάκα είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, μα όποιος έχει διαβεί τα σοκάκια της κι έχει χαθεί στα λαβυρινθώδη καλντερίμια της ξέρει ότι ο χαρακτηρισμός είναι πέρα για πέρα αληθινός. Μια συνοικία στο κέντρο στο κέντρο της Αθήνας που ο χρόνος σεβάστηκε την αρχοντιά της και την άφησε να λάμπει κάτω από την Ακρόπολη απολαμβάνοντας το θαυμασμό και τα διθυραμβικά σχόλια των επισκεπτών της.
Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών που σεργιανίζουν στα σοκάκια και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της περιοχής. Παραδοσιακά διώροφα, που η είσοδός τους κοσμείται με γλάστρες και λουλούδια πολύχρωμα συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει σε εξοχή. Κι όμως, τα πολυσύχναστα στενά με τα εμπορικά καταστήματα στα οποία θα βρείτε είδη δώρων, είδη λαϊκής τέχνης, αντίγραφα αρχαιοτήτων και σουβενίρ που αναπαριστούν εικόνες χαρακτηριστικές της παραδοσιακής ζωής, θυμίζουν σε κάθε ονειροπόλο, ότι βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Γύρω από την κεντρική πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κυδαθηναίων, Φαρμάκη, Ολυμπίου Διός και Αγγέλου Γέροντα λειτουργούν πολλές καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια, οι οποίες φημίζονται για την γνήσια Ελληνική τους κουζίνα.
Μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Πλακάς είναι τα περίφημα Αναφιώτικα. Αποτελούν μια μικρογραφία κυκλαδίτικου οικισμού και βρίσκονται κάτω ακριβώς από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Κατάλευκα σπίτια με μπλε πόρτες και παραθύρια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές αυλές με μποκαμβίλιες και γιασεμιά γεμίζουν την ατμόσφαιρα με Αιγαιοπελαγίτο μυστήριο.
Οι πρώτοι κάτοικοι της γειτονιάς αυτής ήταν από την Ανάφη, το μικρό κυκλαδονήσι. Επρόκειτο για τους καλύτερους τεχνίτες της χώρας, τους οποίους έφερε στην πρωτεύουσα ο βασιλιάς Όθωνας για να φτιάξουν το παλάτι του.
Κι επειδή φαινόταν ότι θα έμεναν καιρό στην Αθήνα, δημιούργησαν στην Πλάκα τη δική τους γειτονιά. Ή καλύτερα μετέφεραν στην πόλη ένα κομμάτι του νησιού τους. Η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα των Κυκλάδων γρήγορα ενσωματώθηκε με το περίγυρο της Πλάκας.
Σήμερα τα Αναφιώτικα αποτελούν μια δημοφιλή γειτονιά της Πλάκας. Οι διαβάτες γοητεύονται από την παραμυθένια ομορφιά και οι καταστηματάρχες της περιοχής ευγνωμονούν τους Αναφιώτες για την έμπνευσή τους.
Βέβαια η περιοχή της Πλάκας εκτός από εμπορική κίνηση και τουριστικό ενδιαφέρον λόγο της γραφικότητάς της, έχει να επιδείξει και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.
Κάτω από την Ακρόπολη, στη βόρεια πλευρά της βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, που αποτελούσε το κέντρο της αστικής ζωής στην αρχαία Αθήνα. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν από τον 6ο αιώνα π.Χ. όλες οι πολιτικές, εμπορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Εδώ τις εντυπώσεις κερδίζουν δύο οικοδομήματα. Ο ναός του Ηφαίστου, που μοιάζει με μικρογραφία του Παρθενώνα και είναι περισσότερο γνωστός ως Θησείο, από το όνομα της συνοικίας που βρίσκεται.
Η στοά του Αττάλου, είναι το δεύτερο οικοδόμημα της αρχαίας αγοράς που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για τη μοναδική διώροφη στοά στην Αθήνα, η οποία έχει αναστηλωθεί πλήρως. Κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο.
Σήμερα, φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο που μέσα από τα εκθέματά του ζωντανεύουν σκηνές από τη κοινωνία που άκμασε εκείνα τα χρόνια.
Καθώς συνεχίζουμε την περιήγησή μας στις γειτονιές της Πλάκας, και γνωρίζουμε την ιστορία της, την ματιά μας τραβάει ένα περίεργο οικοδόμημα. Είναι ο Πύργος των Ανέμων ή των Αέρηδων, που αποτελεί το επίνειο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο πύργο που χρονολογείται από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. και το ύψος του φτάνει τα 12 μέτρα. Είναι κτισμένο από πεντελικό μάρμαρο και έχει την ίδια λάμψη με τον Παρθενώνα. Είναι ένα οκτάπλευρο κτίσμα, με διακοσμητικά ανάγλυφα στη ζωφόρο γύρω από το πάνω μέρος του πύργου που παριστάνουν τους οκτώ ανέμους της μυθολογίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πύργος είχε ένα υδραυλικό ρολόι που λειτουργούσε με τη βοήθεια ενός υδραγωγού που κατέβαινε από την Ακρόπολη.
|
Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
|
ΠΛΑΚΑ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε
τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. |
|