Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
|
|
Η ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου, που σήμερα στεγάζει τη Βουλή των Ελλήνων, είναι ταυτισμένη με αυτή της πρωτεύουσας. Όταν η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, οικοδομήθηκε και το ανάκτορο του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα, στο κέντρο της πόλης επί των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Πρόκειται για ένα έργο του αρχιτέκτονα Γκέρτνερ, ο οποίος επίλεξε και την τοποθεσία που θα κτιζόταν το παλάτι. Ένα στρατηγικό σημείο της πόλης για να υπογραμμίζεται η απόλυτη εξουσία του βασιλιά.
Το νεοκλασικό κτίριο, που αποτέλεσε το παλάτι του βασιλιά της, σχεδιάστηκε με σεβασμό προς τη αρχαιολογική κληρονομιά της Αθηνάς. Έτσι, σχεδιάστηκε με λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές και διάκοσμο. Χαρακτηριστικό του είναι οι κίονες δωρικού ρυθμού που κοσμούν τις εισόδους του.
Είναι ένα συμπαγές τετράγωνο κτίριο 6994 τ.μ. με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η κάθε μια διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δυο πατώματα και δυο αυλές, τη μεσημβρινή και τη βορινή, χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία.
Το ανάκτορο αποτελούνταν από το ισόγειο, δυο ορόφους και το υπόγειο. Ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι να είναι προσπελάσιμο από όλες τις πλευρές του. Η κάθε του είσοδος εξυπηρετούσε και μια διαφορετική λειτουργία. Η δε επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με έναν ικανό αριθμό κλιμακοστασίων που ήταν τοποθετημένα σε όλες τις πτέρυγες του κτίσματος.
Κάθε όροφος ή τμήμα, εξυπηρετούσε τις στεγαστικές ανάγκες των διαφόρων λειτουργιών του κτηρίου. Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες. Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, ο ναός των ανακτόρων, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν οι χώροι υποδοχής και οι χώροι κατοικίας των βασιλέων, οι οποίοι επικοινωνούσαν διαδοχικά μεταξύ τους και ήταν οι πολυτελέστεροι χώροι του κτηρίου. Τον δεύτερο όροφο καταλάμβαναν οι χώροι διαμονής των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των ανακτόρων.
Εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής που κοσμούν τους τοίχους και τις οροφές του κτιρίου.
Η Βουλή των Ελλήνων μεταφέρθηκε στα παλιά ανάκτορα το 1935. Από τότε έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές ώστε να ανταποκρίνεται λειτουργικά στις σύγχρονες ανάγκες των βουλευτών.
Το 1932 στο προαύλιο των παλιών ανακτόρων ανεγέρθηκε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Έκτοτε αποτελεί το επίκεντρο των Εθνικών εορτασμών αλλά κι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης. Κι αυτό οφείλετε κυρίως στους εύζωνες που αποτελούν την τιμητική φρουρά της βουλής των Ελλήνων και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αλλαγή φρουράς που γίνεται κάθε δύο ώρες και περιλαμβάνει μια σύντομη τελετή. Σ’ αυτή γίνεται επίδειξη των όπλων, ενώ οι τσολιάδες με το παράστημα και το σταθερό τους βηματισμό εντυπωσιάζουν το συγκεντρωμένο πλήθος και ειδικά τους τουρίστες που σπεύδουν να φωτογραφίζονται με τους εύζωνες, οι οποίοι φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, τη γνωστή λευκή φουστανέλα και τα τσαρούχια.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|