Η καρδιά της πρωτεύουσας χτυπά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών Μητροπόλεως, Αθηνάς και Σταδίου. Είναι οι πιο πολυσύχναστοι και πολύβουοι δρόμοι της πόλης.
Στο λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας λειτουργούν περισσότερα από 2.500 καταστήματα με όλα τα είδη των προϊόντων. Πολλοί από τους δρόμους αυτούς έχουν πεζοδρομηθεί και σχηματίζουν μεταξύ τους μια σχετικά ήσυχη περιοχή (αφού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα), με μικρά καφέ και εστιατόρια στα οποία συνηθίζουν να χαλαρώνουν για λίγο απολαμβάνοντας το καφέ τους ή το φαγητό τους μετά τα ψώνια τους οι Αθηναίοι.
Οι δρόμοι που οριοθετούν την περιοχή αυτή, είναι συνδεδεμένοι με σημαντικές πτυχές της νεότερης ιστορίας της Αθήνας. Περπατώντας κανείς κατά μήκος τους, μπορεί να δει αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια του περασμένου αιώνα που σήμερα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ατμοσφαιρικά καφέ – μπαρ ή εστιατόρια.
Όπως, η οδός Μητροπόλεως η οποία ενώνει την πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Μοναστηρακίου. Η πρώτη είναι η κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, σήμα κατατεθέν και τόπος συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις. Η τελευταία από αυτές έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην πλατεία βρίσκεται και η κεντρική είσοδος του ΜΕΤΡΟ.
Διασχίζοντας την οδό Μητροπόλεως πάνω στην ομώνυμη πλατεία δεσπόζει ο Μητροπολιτικός ναός της Αθήνας. Πρόκειται για μια επιβλητική εκκλησία που κτίστηκε μεταξύ του 1842 και του 1862 ως ο καθεδρικός ναός της Αθήνας. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο που συνδυάζει νεοβυζαντινά και νεοκλασικά στοιχεία.
Παράλληλη της Μητροπόλεως είναι η οδός Ερμού. Φέρει το όνομα του Ολύμπιου θεού Ερμή, ο οποίος προστάτευε το εμπόριο. Και είναι το ιδανικότερο όνομα για το συγκεκριμένο δρόμο καθώς είναι ο πιο εμπορικός της πόλης. Και όχι μόνο. Ο Πεζόδρομος της Ερμού έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Εκτός από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και οι τουρίστες, μετά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη σπεύδουν να περπατήσουν στο πιο must δρόμο της πόλης. Εδώ, κάθε μέρα είναι γιορτή.
Πλήθος κόσμου πηγαινοέρχεται προς κάθε κατεύθυνση, στρίβει και χάνεται στα στενά κι άλλοι ξεπετάγονται από τα δρομάκια κι ενσωματώνονται με το πλήθος.
Στα δεξιά κι αριστερά του δρόμου λειτουργούν επώνυμα εμπορικά καταστήματα, κυρίως ενδυμάτων και υποδημάτων, στα οποία θα βρείτε όλες τις πρωτοκλασάτες φίρμες της αγοράς. Οι τιμές είναι λίγο ΄΄τσιμπημένες΄΄ αλλά όχι απαγορευτικές.
Οι ατραξιόν δεν λείπουν από την Ερμού. Κυρίως τις εορταστικές περιόδους θα συναντήσετε από τον γραφικό λατερνατζή, μέχρι πλανόδιους μουσικούς από κάθε φυλή του κόσμου να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, καθένας στο είδος του. Επίδοξους μάγους να κάνουν επίδειξη ταχυδακτυλουργικών και μίμους να εκτελούν το δικό τους σόου. Όλα αυτά δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Στο κέντρο περίπου της Ερμού συναντάμε την Εκκλησία της Καπνικαρέας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στη Παναγία. Έγινε όμως γνωστός με το όνομα του ιδρυτή του, του Καπνικάρη. Στο περίβολο της εκκλησίας ξεκουράζονται οι τουρίστες και οι ταλαιπωρημένοι, από το shopping therapy, καταναλωτές.
Διασχίζοντας όλη την Ερμού, φτάνουμε στην πλατεία Μοναστηρακίου. Στην ιστορική πλατεία βρίσκεται ο σταθμός του ηλεκτρικού και το τζαμί Τζισταράκη, το οποίο κτίστηκε το 1759 από τον Μουσταφά Αγά. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής και είναι το μοναδικό επισκέψιμο τζαμί της Αθήνας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιβλιοθήκη του Αδριανού και η βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας.
Στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται και ο αναπαλαιωμένος νεοκλασικός σταθμός του μετρό του μετρό, ο οποίος είναι κι ένας από τους παλαιότερους του δικτύου.
Οι γύρω από την πλατεία δρόμοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση.
Το Μοναστηράκι είναι μια από τις γραφικότερες περιοχές της Παλιάς Αθήνας. Πρόκειται για μια ιστορική συνοικία με χαρακτηριστικό της τους στενούς δρόμους και τα μικρά κτίρια που παραπέμπουν στην οθωμανική – κυρίως – διάθρωση της πόλης.
Έχει συνδέσει το όνομά του με το παραδοσιακό παζάρι, το γνωστό γιουσουρούμ, που για πολλά χρόνια γινόταν κάθε Κυριακή στην πλατεία Αβησσυνίας. Από τα χαράματα οι μικροπωλητές άπλωναν την πραμάτειά τους στους υπαίθριους πάγκους. Ακόμη και τα καταστήματα που βρίσκονταν στους από την πλατεία δρόμους (Ηφαίστου, Πανδρόσου, Αδριανού, Αγίου Φιλίππου, Άστιγγος, Θησείου και Ερμού) παρέμεναν ανοιχτά. Εκεί, μπορούσε κάποιος να βρει και να αγοράσει τα πάντα σε αρκετά συμφέρουσες τιμές. Παλιά ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη, έπιπλα, βιβλία, μπρούτζινα και ασημένια αντικείμενα, παραδοσιακά μουσικά όργανα και αντίκες. Στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την αναβάθμιση της περιοχής, το παραδοσιακό παζάρι έχει καταργηθεί.
Η ατμόσφαιρα όμως της περιοχής δεν έχει αλλάξει καθόλου. Στο Μοναστηράκι λειτουργούν οι περισσότερες αντικερί της Αθήνας, παλαιοπωλεία και πλήθος καταστημάτων με τόσο συγκεχυμένα εμπορεύματα που δυσκολεύεται κανείς να προσδιορίσει την κατηγορία που ανήκουν. Είναι γεγονός ότι σε αυτά τα καταστήματα πολλά από τα οποία στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα κτίρια παλιών κατοικιών, μπορεί να βρει κανείς πραγματικούς θησαυρούς. Αντίκες ανεκτίμητης αξίας σε κάποιο σκονισμένο ράφι, παρέα με οικογενειακά κειμήλια που κάποιος ξεπούλησε σε τιμή ευκαιρίας, αλλά και αντικείμενα φαινομενικά άχρηστα που ποτέ δεν ξέρεις τι θα απογίνουν. Όλα λένε οι παλαιοπώλες έχουν τον αγοραστή τους.
Σεργιανίζοντας στα στενά δρομάκια θα εντυπωσιαστείτε από την αντίφαση που επικρατεί σ’ αυτές τις γειτονιές. Δίνουν την αίσθηση της παρακμής και της εγκατάλειψης. Κι όμως είναι από τους πιο εμπορικές και πολυσύχναστες περιοχές της πόλης.
Δίπλα από το Μοναστηράκι, στη βόρεια πλευρά της Ερμού εκτείνεται άλλη μια ιστορική συνοικία. Το Ψυρρή. Μια γειτονιά που γνώρισε ακμές και παρακμές και τώρα πια θεωρείται μια ανερχόμενη in περιοχή. Φημίζεται για τα μοντέρνα στέκια και τις επιλογές σε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, μουσικές ταβέρνες και μπαράκια που θα ανακαλύψετε στους δρόμους της άλλοτε ήσυχης περιοχής.
Επίσης, το Ψυρρή τείνει να εξελιχθεί και σε καλλιτεχνικό στέκι. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν κτιστεί αρκετά θέατρα, τα οποία φιλοξενούν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν οι δημοφιλέστεροι Έλληνες ηθοποιοί.
|