ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ
|
|
Ο αρχαίος Κεραμικός βρισκόταν στις βορειοδυτικές παρυφές της αρχαίας Αθήνας και επεκτεινόταν τόσο μέσα όσο κι έξω από τα τείχη που διασχίζουν το χώρο των ανασκαφών.
Στο κέντρο περίπου του αρχαιολογικού χώρου σώζονται οι δύο γνωστότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλον και η Ιερά Πύλη. Από τις πύλες αυτές ξεκινούσαν οι δυο σημαντικότεροι δρόμοι της αρχαίας πόλης. Η οδός των Παναθηναίων και η Ιερά Οδός.
Η περιοχή γύρω από τις Πύλες αποτελούσε το σημαντικότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 9ο π.Χ. αιώνα έως και τα ύστερο ρωμαϊκά χρόνια.
Η περιοχή σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, πήρε το όνομά της από ήρωα Κέραμο. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η περιοχή χρωστά το όνομά της στον συνοικισμό των κεραμέων (Κεραμικός = αυτός που ασχολείται με την κεραμική τέχνη) που είχε δημιουργηθεί κοντά στις όχθες του Ηριδανού ποταμού, η κοίτη του οποίου διακρίνεται ακόμη και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο αρχαίος δήμους του Κεραμικού πιστεύετε ότι εκτεινόταν από τα βορειοδυτικά όρια της Αγοράς μέχρι και το αλσύλλιο που πήρε το όνομά του από τον ήρωα Ακάδημο.
Ο Κεραμικός είναι γνωστός κυρίως για το αρχαίο νεκροταφείο. Κατά την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο, θα δείτε τους τάφους και τις στήλες που έχουν ανασκαφεί. Εντυπωσιακό είναι το αντίγραφο του μαρμάρινου ταύρου, που έχει στηθεί στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό και χρονολογείται από το 345 - 338 π.Χ.
Επίσης, αξίζει να δείτε τα αντίγραφα των γνωστών στηλών του Δεξίλεω και της Ηγησούς (τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα)
Όλα τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον Κεραμικό στεγάζονται στο ομώνυμο μουσείο, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε το πλήθος των κτερισμάτων που βρέθηκαν στους τάφους και τα επιτύμβια γλυπτά των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|