Holiday.gr Ημ/νια
May 17, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΑΤΤΙΚΗ
ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τα Χριστούγεννα του 2006, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο αναστηλωτικό πρόγραμμα στον κόσμο. Ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς Νίκης θα υποδεχτούν το 2007 χωρίς σκαλωσιές.

Ακρόπολη, το σύμβολο των Αθηνών. Από τη εποχή που οικοδομήθηκε ως τις μέρες μας πρωταγωνιστεί – για διαφορετικούς λόγους σε κάθε ιστορική περίοδο – στα δρώμενα του ελλαδικού χώρου.
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της πρωτεύουσας κι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει πρωτοσέλιδο στο διεθνή τύπο, όχι για τον ιστορικό του ρόλο αλλά για την πορεία των αναστηλωτικών έργων που πραγματοποιούνται στον Ιερό Βράχο.
Η εξέλιξη των εργασιών έχει διχάσει την κοινή γνώμη κι έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εργασίες που βρίσκονται εν εξελίξει και κυρίως οι σκαλωσιές κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο να μοιάζει με εργοτάξιο και οι επισκέπτες της Ακρόπολης δυσανασχετούν καθώς δεν μπορούν να απολαύσουν την μοναδικότητα του αρχαιολογικού χώρου και να θαυμάσουν όπως του αξίζει το τελειότερο δημιούργημα της αρχαιότητας.

Παρόλα αυτά τα έργα αναστήλωσης των ιερών μνημείων της Ακρόπολης είναι υψίστης σημασίας καθώς οι επεμβάσεις που γίνονται σχετίζονται με την επικινδυνότητα του μνημείου.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την έναρξη των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη και την μεγάλη πρόοδο των εργασιών που έχει συντελεστεί, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή της κ. Μαρίας Ιωαννίδου, διευθύντριας τα Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και του Προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπου Μπούρα, όπου και ανακοινώθηκε ότι το φινάλε του μεγαλύτερου αναστηλωτικού έργου στο κόσμο (μέχρι σήμερα) και του πλέον χρονοβόρου θα δοθεί στα τέλη του 2006. Τότε, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς της Νίκης θα παραδοθούν χωρίς σκαλωσιές, ενώ την ίδια περίοδο θα είναι έτοιμο και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Έτσι, όλος ο κόσμος θα μπορεί πια να θαυμάζει τα μνημεία, αλλά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των δύσκολων έργων του διήρκεσαν τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος είναι ο μοναδικός που υπηρετεί την επιτροπή 30 χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά την εξέλιξη των έργων, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι: ο αστάθμητος, όπως οι κρυφές πληγές που αποκαλύφθηκαν στα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων που ανασυναρμολογήθηκαν, οι κακοκαιρίες, οι γραφειοκρατικές προθεσμίες και οι απεργίες του προσωπικού.
Αλλά η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα των έργων που συντελούνται και όχι στους χρόνους, σημείωσε ο καθηγητής. Κάθε αρχιτεκτονικό μέλος αντιμετωπίζεται σαν ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Aπό την εποχή του Περικλή δεν έγινε ποτέ άλλοτε συστηματική στήριξη στα μνημεία της Aκρόπολης. Κι έχουν γίνει σεισμοί, εκρήξεις, πυρκαγιές. κτλ. Γι’ αυτό και είναι δικαιολογημένη οποιαδήποτε καθυστέρηση.
«Αυτή τη στιγμή στην Ακρόπολη γίνονται τρία μεγάλα έργα: στα Προπύλαια, στον ναό της Αθηνάς Νίκης και στον Παρθενώνα τα οποία τελειώνουν επισήμως του χρόνου τα Χριστούγεννα. Ήταν έργα που σχετίζονται με την επικινδυνότητα των μνημείων και δεν μπορούσαμε να μην τα κάνουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ κ. Μπούρας.
Kαι πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει και προγράμματα θεραπείας, ένταξης αναγνωρισμένων μελών και επεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας της Aκρόπολης (αποκατάσταση μακρών τοίχων του σηκού του Παρθενώνα, στέγαση της Πινακοθήκης, συντήρηση των τειχών του Iερού Bράχου, αποκατάσταση του εδάφους), τελειώνει το 2020 και έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ.

«Ως τώρα έχουν κατεβεί από τα μνημεία 1.000 αρχιτεκτονικά μέλη, έχουν συγκολληθεί πάνω από 1.100 θραύσματα, έχουν συμπληρωθεί με 320 κυβικά μέτρα μαρμάρου και έχουν επιστρέψει στις αρχικές τους θέσεις περίπου τα μισά», είπε η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Μαίρη Ιωαννίδου για να δείξει τα τεράστια μεγέθη του έργου αυτού που τώρα βρίσκεται στην πιο σημαντική του φάση.

H δυτική ζωφόρος του Παρθενώνα η συντήρηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί με λέιζερ, θα εκτεθεί ολόκληρη στο Mουσείο της Aκρόπολης, αφού καθαριστεί το εργαστήριο συντήρησής της (εργαστήριο Παπακωνσταντίνου) και διαμορφωθεί ο χώρος (κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ) στο τέλος περίπου του έτους.
Στον χώρο του Iερού Bράχου υπάρχουν επίσης 6.000 τυφλά κομμάτια, δηλαδή άγνωστης προέλευσης, σε 4 λιθοσωρούς, τα οποία μαζεύτηκαν σε 2 χρόνια και θα μπουν μελλοντικά στο εργαστήριο του μουσείου.
Διερευνάται επίσης η δομική αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών (συνδέσεις θραυσμάτων με ράβδους τιτανίου, συμπληρώσεις με νέο μάρμαρο).

O υφυπουργός πολιτισμού κ. Πέτρος Tατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός της απόκτησης εξαιρετικής τεχνογνωσίας, η οποία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στη διεθνή αγορά σε ό,τι αφορά τις αναστηλώσεις μνημείων.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα αναστήλωσης που θα ολοκληρωθούν το 2020

Τα μελλοντικά προγράμματα αφορούν τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια και τα τείχη της Ακρόπολης. Αναλυτικότερα:

Στον Παρθενώνα θα γίνει ανασύσταση των εσωτερικών τοίχων. Έχουν βρεθεί οι αρχικές θέσεις των 400 από τους 700 αρχαίους λίθους, αλλά μένει να επιλυθεί για την τοποθέτησή τους το στατικό πρόβλημα, καθώς έχουν καεί οι εσωτερικές πλευρές των λίθων και χρειάζονται μεγάλη ενίσχυση από νέο υλικό.
Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί το μαρμάρινο υπέρθυρο μήκους 7,5 μ. και βάρους 12,5 τόνων πάνω από την πύλη του Οπισθόναου. Το ογκώδες αυτό μάρμαρο βρίσκεται στον Παρθενώνα και περιμένει να ανεβεί στη θέση του αντικαθιστώντας το παλιό τσιμεντένιο εδώ και 20 χρόνια.

Στα Προπύλαια θα τοποθετηθεί σκεπή στην Πινακοθήκη (δεξιά του μνημείου). Επίσης, θα αντικατασταθεί η αρχαία ξύλινη στέγη που ήταν καλυμμένη πάνω με μαρμάρινες πλάκες, καθώς υπάρχουν οι τοίχοι και οι υποδοχές της στέγης. Έτσι, για πρώτη φορά θα δούμε στεγασμένο ένα μνημείο της Ακρόπολης, κάτι που θα συμβάλλει και στην προστασία του.

Θα γίνουν έργα συντήρησης των τειχών της Ακρόπολης και πιθανόν αποκατάστασης του εδάφους του Ιερού Βράχου, που έχει αλλοιωθεί από τη μεταφορά τόνων χώματος.
Όλα αυτά τα έργα έχουν σκοπό τη θεραπεία των μνημείων και τη βελτίωση της εικόνας της Ακροπόλεως.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΑΚΡΟΠΟΛΗ:ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
>> ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
>> ΟΛΥΜΠΕΙΟΝ
>> ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΘΗΣΕΙΟ
>> ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
>> ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
>> ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
>> ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
>> ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ - ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ
>> ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
>> ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
>> ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021