ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΘΗΣΕΙΟ
|
|
Στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά της, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, η Αγορά αποτελούσε το κέντρο της αστικής ζωής της πόλης. Εδώ, συγκεντρώνονταν καθημερινά οι Αθηναίοι για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα αγαθά τους, για να ενημερωθούν και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να συζητήσουν με τους συμπολίτες τους για τα θέματα της κοινωνικοπολιτικής ζωής που τους απασχολούσαν.
Η Αγορά, στην αρχαία Αθήνα ήταν το εμπορικό, πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Στην περιοχή αυτή, ήταν συγκεντρωμένα τα διοικητικά κτίρια, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια και οι ναοί.
Η περιοχή αυτή κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή χρησιμοποίησή της σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι και τον 11ο μ.Χ. αιώνα.
Τα σημαντικότερα μνημεία που θα δείτε στον αρχαιολογικό χώρο είναι:
Ο ναός του Ηφαίστου, ο οποίος μοιάζει με μικρογραφία του Παρθενώνα και είναι περισσότερο γνωστός ως Θησείο, από το όνομα της συνοικίας που βρίσκεται. Είναι προγενέστερος του Παρθενώνα, καθώς χρονολογείται από το 449 π.Χ. Είναι ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που έμειναν στην ιστορία και ανήκουν στον Χρυσό αιώνα του Περικλή. Στο εσωτερικό του δέσποζαν τα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς, τα οποία πιστεύετε ότι φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Αλκαμένης.
Ο ναός του Ηφαίστου και ο Παρθενώνας θεωρούνται από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς της Ελλάδας.
Η στοά του Αττάλου, είναι το δεύτερο πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα της αρχαίας αγοράς που εντυπωσιάζει και διχάζει το κοινό. Πρόκειται για τη μοναδική διώροφη στοά στην Αθήνα, η οποία έχει αναστηλωθεί πλήρως. Κι εδώ είναι που διχάζονται οι γνώμες καθώς πολλοί πιστεύουν ότι τα αρχαία οικοδομήματα πρέπει να τα συντηρούμε στη μορφή που τα βρίσκουμε.
Η Στοά κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο.
Σήμερα, φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο που μέσα από τα εκθέματά του ζωντανεύουν σκηνές από τη κοινωνία που άκμασε εκείνα τα χρόνια.
Το Μνημείο των Επώνυμων Ηρώων, στο οποίο τοποθετήθηκαν τα αγάλματα των δέκα μυθικών ηρώων που έδωσαν τα ονόματά τους στις δέκα φυλές της Αττικής. Χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Στο βάθρο των αγαλμάτων αυτών ανηρτώντο όλες οι δημόσιες ανακοινώσεις.
Η Βασίλειος Στοά, που βρίσκεται στους πρόποδες του Θησείου αποτελούσε την έδρα του Άρχοντα Βασιλέως και του συμβουλίου του Αρειού Πάγου. Κτίστηκε περίπου το 500 π.Χ.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|