Holiday.gr Ημ/νια
May 17, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΑΤΤΙΚΗ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Η Μονή Καισαριανής είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής. Ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα και είναι κτισμένη σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της πρωτεύουσας, στους πρόποδες του Υμηττού. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το μοναστήρι κτίστηκε πάνω στα ερείπια Ρωμαϊκού ιερού και παλαιότερου αρχαιοελληνικού ναού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα ο τρούλος της εκκλησίας στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες του αρχαίου αυτού ναού.
Η μονή γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 12ο και 13ο αιώνα. Την εποχή της ευημερίας της αποτελούσε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο.
Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα ναό Ελληνικού σταυροειδούς τύπου, που κοσμείται από τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
Στο περίβολο του μοναστηριού μπορείτε να δείτε μια πηγή, το νερό της οποίας αναβλύζει από το στόμα ενός μαρμάρινου κριαριού. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι το νερό αυτό θεράπευε τη στειρότητα.
Η μονή Καισαριανής εκτός από την πλούσια ιστορία της και τον εντυπωσιακό της διάκοσμο, αποτελεί και εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για πεζοπορία στο βουνό και γενικότερα για επαφή με τις ομορφιές της Αττικής γης.

ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Η μονή Πεντέλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1578 από τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η μονή αποτέλεσε ένα από τα κύρια πνευματικά κέντρα της Αθήνας. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν και νέα κτίρια στο υπάρχων συγκρότημα. Επίσης, πολλά τμήματα των αρχικών οικοδομημάτων αναστηλώθηκαν, ενώ ορισμένα επανοικοδομήθηκαν.
Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το αρχικό νοσοκομείο, το σιντριβάνι και ορισμένα από τα κελιά των μοναχών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το καθολικό της μονής που κοσμείται με μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
Η μονή Δαφνίου θεωρείται το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Αθήνας. Βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας κοντά στο προάστιο του Χαϊδαρίου και σε απόσταση 11 χλμ. από το κέντρο. Η μονή έχει κτιστεί στη θέση που βρίσκονταν το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνείου Απόλλωνα, δίπλα στην Ιερά οδό που οδηγούσε από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Ο ναός αυτός καταστράφηκε το 395 μ.Χ. από τους Γότθους και αργότερα, όταν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες απαγόρευσαν την ειδωλολατρία, οι χριστιανοί έκτισαν στη θέση αυτή εκκλησία, χρησιμοποιώντας ως υλικά αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού.
Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία, καθώς βρίσκονταν στο δρόμο προς την Ελευσίνα, όπου οι ειδωλολάτρες συνέχιζαν να πηγαίνουν και να τελούν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Το πρώτο λοιπόν κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στη κοίμηση της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε 6ο αιώνα. Τα μνημεία που σώζονται σήμερα ανήκουν στην δεύτερη οικοδομική φάση και χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του ναού, που κοσμείται με θαυμάσια μωσαϊκά της περιόδου εκείνης, τα οποία αναπαριστούν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Χριστού και της; Θεοτόκου. Πρόκειται για μοναδικά έργα τέχνης της Μεσοβυζαντινής περιόδου που κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών της μονής. Στο νάρθηκα και στον κυρίως ναό εικονίζεται, δίπλα στον κύκλο των Παθών του Xριστού, ο κύκλος από το βίο της Παναγίας. Ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά είναι η Σταύρωση, ενώ στον τρούλο δεσπόζει η αυστηρή μορφή του Xριστού Παντοκράτορα σε χρυσό φόντο.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΥΝΗΓΟΥ
Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Έχει κτιστεί σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού και διαθέτει υπέροχη θεά προς την Αθήνα αλλά και προς την πεδιάδα των Μεσογείων. Από το αρχικό οικοδόμημα της μονής σώζεται μόνο το πλινθόκτιστο καθολικό με τις μεταγενέστερες προσθήκες του 13ου αιώνα και η κύρια είσοδος.
Σήμερα, η μονή στεγάζει γυναικείο κοινόβιο.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Βρίσκεται στην περιοχή του Παπάγου. Έχει κτιστεί στη θέση αρχαίου οικοδομήματος. Ακόμη και σήμερα σώζονται μαρμάρινα κιονόκρανα, μαρμάρινες βάσεις, κ.α υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων.
Ο ναός χρονολογείται από την τελευταία βυζαντινή περίοδο (13ο – 15ο αιώνα) και ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς.
Σήμερα, είναι γυναικείο κοινόβιο.

ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
Η μονή Αστερίου βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη τοποθεσία. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η μονή ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το οικοδομικό συγκρότημα που διατηρείται σχεδόν ακέραιο και περιλαμβάνει τετράπλευρο περίβολο φρουριακής μορφής, δυο πτέρυγες με κτίρια και καθολικό τύπο εγγεγραμμένου σταυροειδούς με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Επίσης, σώζεται η θολωτή δεξαμενή με κρήνη που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η μονή αποτελεί ιστορικό μνημείο και είναι επισκέψιμη.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΑΚΡΟΠΟΛΗ:ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
>> ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
>> ΟΛΥΜΠΕΙΟΝ
>> ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΘΗΣΕΙΟ
>> ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
>> ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
>> ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
>> ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
>> ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ - ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ
>> ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
>> ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
>> ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021