ΜΟΥΣΕΙΑ
|
|
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΠΑΛΙΟ ΚΤΗΡΙΟ)
Στεγάζεται σ’ ένα τριώροφο κτήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που άνηκε στην οικογένεια του Αχιλλέα Βουρνάζου. Οικοδομήθηκε το 1912 και αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο.
Το κτήριο αυτό φιλοξενεί σημαντικές αρχαιολογικές συλλογές. Αναλυτικότερα στο κεντρικό κτήριο εκτίθενται ειδώλια, κεραμικά αντικείμενα και κοσμήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή Εποχή. Στο υποστατικό και στο προαύλιο χώρο έχουν τοποθετηθεί βαριά αντικείμενα και αρχιτεκτονικά μέλη ναών και αρχαίων οικοδομημάτων, όπως τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Kλοπεδής, οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα από τους Aρχαϊκούς έως τους Pωμαϊκούς χρόνους.
Σκοπός της έκθεσης είναι μέσα από τα εκθέματα να κατανοήσει κάθε επισκέπτης την ιστορία του νησιού και το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στο ρου της ιστορίας στο Αιγαίο.
Οι σημαντικότερες συλλογές του μουσείου είναι: οι προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες από τις ανασκαφές απ’ όλη τη Λέσβο. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο νεολιθικό σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Θέρμη και την Άντισσα.
Η συλλογή από τα ευρήματα των ανασκαφών στη πόλη της Μυτιλήνης και η συλλογή από τις δωρεές ιδιωτών. Ξεχωρίζουν οι συλλογές Σημαντήρη, Γρημάνη, Αλατζά, Λαγού και Μπίνου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ)
Το νέο κτήριο του Aρχαιολογικού Mουσείου Mυτιλήνης αποτελεί δείγμα της σύγχρονης μουσειακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στην περιοχή Kιόσκι, όπου οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως το ιερό της Aφροδίτης.
H ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1995 και η μόνιμη έκθεση που φιλοξενεί με θέμα "Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή" εγκαινιάστηκε στις 23 Μαρτίου 1999.
Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να μεταφέρει στον επισκέπτη την εικόνα του τρόπου ζωής στη Λέσβο από τον 2ο αιώνα π.X. έως τον 3ο αιώνα μ.X. Αυτό γίνεται με την παρουσίαση των περίφημων ψηφιδωτών δαπέδων, χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών που είτε είχαν λατρευτικό χαρακτήρα είτε αποτελούσαν σύμβολα δύναμης και πλούτου.
Στην έκθεση μπορείτε να δείτε επεξηγηματικά κείμενα, χάρτες και προπλάσματα που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα τα εκθέματα.
Το μουσείο στις συλλογές του περιλαμβάνει: ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες που προέρχονται από τις πολυτελείς επαύλεις, οι οποίες ανασκάφηκαν στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της οικονομικής ευημερίας που γνώρισε η Μυτιλήνη από τον 2ο π.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συλλογή με τα γλυπτά των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, η οποία περιλαμβάνει αγάλματα, πορτραίτα και επιτύμβια ανάγλυφα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Από τη Μυτιλήνη κατάγονταν ο σπουδαίος ζωγράφος Θεόφιλος. Το σπίτι στο οποίο έζησε ο Θεόφιλος βρίσκεται στη Βαρειά και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, ο οποίος πέθανε φτωχός. Η αναγνώριση του έργου του ήρθε μετά θάνατον…
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΉΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το μουσείο Λαϊκής τέχνης έχει εκθέματα λαογραφικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, οικιακά είδη, παραδοσιακά εργαλεία και γενικά αντικείμενα που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο πρόσφατο παρελθόν.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|