ΙΣΤΟΡΙΑ
|
|
Η ιστορία της Κρήτης είναι συνδεδεμένη με τις ωραιότερες αφηγήσεις της Ελληνικής μυθολογίας.
Η Κρήτη χάρη στη γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, ανάμεσα σε Αφρική και Ευρώπη, ανέκαθεν αποτελούσε μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές.
Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας ερωτεύτηκε την όμορφη Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Συρίας. Μεταμορφωμένος σε ταύρο μετέφερε την Ευρώπη πάνω στη ράχη του ως την Κρήτη. Μαζί της απέκτησε τρεις γιους τον Ραδάμανθη, το Σαρπηδόνα και τον Μίνωα, ο οποίος ίδρυσε τον Μινωικό πολιτισμό.
Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης υποδηλώνει και τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Μινωικός πολιτισμός που αποτέλεσε πρότυπο για τον αρχαίο κόσμο, έφερε έντονες επιρροές από την Μέση Ανατολή (Μεσοποταμία και Αίγυπτο).
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κρήτη πρωτοκατοικήθηκε το 6000π.Χ.
Γύρω στο 2700π.Χ. φτάνουν στο νησί άποικοι από την Μικρά Ασία και μια νέα εποχή αρχίζει για την Κρήτη. Οι Κρητικοί αρχίζουν να δουλεύουν το χαλκό, κάτι που αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του μινωικού πολιτισμού.
Η Μινωική εποχή χωρίζεται σε τρεις περιόδους: την Πρωτομινωική (2600 – 2000π.Χ.), την Μεσομινωική (2000 – 1580π.Χ) και την Υστερομινωική (1580 – 1100π.Χ.).
Το βασίλειο του Μίνωα γνώρισε άκμασε ανάμεσα στα 1600 και 1400π.Χ., ενώ η πτώση του τοποθετείται γύρωστο1100π.Χ. Αν και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι της πτώσης του Μινωικού πολιτισμού, η επικρατέστερη άποψη έχει να κάνει με τα γεωλογικά φαινόμενα που ακολούθησαν την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Πάντως στα χρόνια της ακμής, το παλάτι της Κνωσού αποτελούσε το διοικητικό κέντρο του μινωικού κράτους. Το επιβλητικό παλάτι και τα κτίρια που σώζονται στον αρχαιολογικό χώρο προκαλούν θαυμασμό για την έξοχη αρχιτεκτονική της εποχής.
Η Κυδωνία, πάνω στα ερείπια της οποίας είναι κτισμένη η πόλη των Χανίων αποτέλεσε μια σημαντική οικονομική δύναμη της εποχής. Η ίδρυση και η ακμή της Κυδωνίας τοποθετείται στην Πρωτομινωϊκή εποχή.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Τους τελευταίους αιώνες της Υστερομινωικής περιόδου όλες οι άλλοτε ισχυρές πόλεις της Κρήτης παρουσίαζαν έντονα σημάδια παρακμής. Το 69π.Χ. οι Ρωμαίοι αποκτούν τον έλεγχο της Κυδωνίας.
Το 821π.Χ. οι Άραβες κατακτούν την Κυδωνία και μετονομάζουν την πόλη σε Χανιά.
ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Το 961 οι Βυζαντινοί καταλαμβάνουν την πόλη. Το 1204 τα Χανιά περνούν στην κυριαρχία των Λατίνων οι λίγο αργότερα πουλούν ολόκληρη την Κρήτη στους Ενετούς. Κατά τον 13ο αιώνα οι Ενετοί προσπαθούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στους Χανιώτες, οι οποίοι προέβαλαν αντίσταση στους νέους κατακτητές.
Τα Χανιά λόγο της στρατηγικής τους γεωγραφικής θέσης, αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντική πόλη του ονομαζόμενου Κρητικού Βασιλείου. Οι Ενετοί ξανάκτισαν την πόλη και βελτίωσαν το σχέδιο δόμησης για να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις επιδρομές. Αυτοί έκτισαν και το λιμάνι της πόλης. Την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας τα Χανιά γνώρισαν οικονομική άνθηση.
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Το 1645 οι Οθωμανοί κυριαρχούν στα Χανιά και εγκαθίσταται εκεί ο Τούρκος Πασάς. Τα Χανιά παραμένουν υπό τον Τουρκικό ζυγό ως το 1897, όπου ανακηρύσσονται Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Σφακιά είναι η μοναδική περιοχή που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος κατακτητής. Παρόλη που η υπόλοιπη Κρήτη βρέθηκε κάτω από την Τούρκικο ζυγό, τη Χώρα των Σφακίων δεν μπόρεσαν ποτέ να την κατακτήσουν. Ολόκληρη η Κρητική λεβεντιά αποτυπώνεται στους Σφακιανούς.
ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μετά από πολλούς αγώνες, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, η Κρήτη ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο Φρούριο Φιρκάς.
Οι αγώνες όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής η πόλη υπέστη πολλές καταστροφές. Κατά την διάρκεια της Μάχης της Κρήτης , οι Γερμανοί πολιορκούσαν 10 μέρες τα Χανιά για να τα καταλάβουν. Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.
Σήμερα τα Χανιά αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υψηλών προδιαγραφών τουριστικές υποδομές που διαθέτει κατατάσσει τα Χανιά στους top προορισμούς και στα μέρη που κάθε λάτρης των ταξιδιών πρέπει να επισκεφθεί.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|