Βίκος
|
|
Η φημισμένη χαράδρα του Βίκου είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, μαγευτικά τεράστια ποικιλία και εναλλαγή οικοσυστημάτων, πανδαισία χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.
Βρίσκεται στα ΝΔ της Τύμφης, στο δυτικό άκρο του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και διασχίζει το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι. Έχει μήκος 24 χλμ., μέσο βάθος 900 μ. (σε μερικά σημεία αγγίζει και τα 1200 μ.) και πλάτος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 1000 μ. Η αρχή της βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και το τέλος της πίσω από το χωριό Βίκος, στη γέφυρα της Αρίστης. Το αρχικό τμήμα της, ένα φαράγγι ιδιαίτερα στενό, ονομάζεται Βικάκι, ενώ παρακλάδια της θεωρούνται τα φαράγγια του Μέγα - Λάκκου και της Μεζαριάς.
Τη χαράδρα διαρρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης (στην περιοχή λέγεται και Βίκος και δίνει το όνομά του στη χαράδρα), που έχει νερό μόνο εποχιακά. Το φαράγγι είναι υδατογενές δημιούργημα και το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό, με εντυπωσιακούς τεταρτογενείς σχηματισμούς και στρώσεις φλύσχη.
Η χλωρίδα του Βίκου είναι από τις πλουσιότερες και περιλαμβάνει περισσότερα από 1700 είδη, ενώ σημαντικό στοιχείο της αποτελεί το γεγονός ότι στην περιοχή της ενδημούν φυτά που δεν συναντούμε πουθενά αλλού στον κόσμο. Βλάστηση με ιτιές, πλατάνια, σφενδάμια, βότανα και αγριολούλουδα, εναλλάσσεται με το γκρίζο των κατακόρυφων, θεόρατων βράχων.
Η ιστορική φήμη του Βίκου για την αξία της χλωρίδας του οφείλεται και στα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά του, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων ήταν γνωστές από τα παλιά χρόνια. Πρακτικοί γιατροί, οι λεγόμενοι Βικογιατροί, μάζευαν τα βότανα αυτά και παρασκεύαζαν φάρμακα για διάφορες παθήσεις.
Το ίδιο πλούσια είναι και η πανίδα της χαράδρας.
Στην περιοχή συναντούμε σχεδόν όλα τα σπάνια θηλαστικά, ερπετά και πτηνά του ορεινού χώρου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αγριόγιδα, ζαρκάδια, λαγοί, σπάνια αμφίβια και έντομα, ζουν στις ορθοπλαγιές της, ενώ χρυσαετοί, πετροπέρδικές δρυοκολάπτες και γεράκια σχίζουν με τις φτερούγες τους τον ουρανό της.
Η διάσχιση της χαράδρας θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς ορειβατικές διαδρομές στην Ευρώπη. Δυνατοί περιπατητές μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι μέσα από σηματοδοτημένα μονοπάτια και να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο του και την εκπληκτική ομορφιά των τοπίων του. Η πρόσβαση γίνεται συνήθως από τα χωριά Πάπιγκο, Βίκος, Μονοδένδρι και Κουκούλι, απ' όπου ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν στο φαράγγι.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|