ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
|
|
Η μονή
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης Άγιος της Κεφαλονιάς. Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη χάρη του και τιμούν τη μνήμη του με δύο λιτανείες.
Κάθε επισκέπτης της Κεφαλονιάς θεωρεί ιερό χρέος του την επίσκεψη στη μονή του Αγίου Γερασίμου.
Η ιερά μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται δυτικά του Αργοστολίου, στην περιοχή των Ομαλών, κοντά στην κοιλάδα των 40 Πηγαδιών. Είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία και περιβάλλεται από αμπελώνες.
Το οικοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει το μοναστήρι με το καθολικό της μονής και την καινούρια εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο και κτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953.
Στη μονή φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου. Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του το σώμα του βρέθηκε άφθαρτο και ανέδιδε μια ευχάριστη μυρωδιά.
Το σπήλαιο του Άγιου
Στο εσωτερικό της παλιάς εκκλησίας της μονής βρίσκεται και η είσοδος για το σπήλαιο στο οποίο ασκήτευε ο Άγιος Γεράσιμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσβαση στη σπηλιά γίνεται μόνο μέσο μιας τρύπας μεσαίου μεγέθους. Εδώ έχουν παρατηρηθεί δύο περίεργα φαινόμενα τα οποία οι πιστοί τα αποδίδουν σε θαύμα του Αγίου. Το πρώτο περίεργο φαινόμενο είναι ότι παρόλο το περιορισμένο μέγεθος της τρύπας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χωρέσει κάποιος όσο υπέρβαρος κι αν είναι. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, όλοι όσοι προσπάθησαν κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Το δεύτερο φαινόμενο είναι ότι το λασπώδες υγρό που έχουν όλες οι σπηλιές δεν λερώνει ποτέ τους προσκυνητές. Κι αξίζει να σημειώσουμε ότι το βάθος της φτάνει τα 3 μέτρα και σε κάποια σημεία οι πιστοί εισέρχονται σερνόμενοι.
Οι λιτανείες
Οι Κεφαλλονίτες τιμούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου. Προς τιμήν του γίνονται δύο λιτανείες κατά τη διάρκεια του έτους.
Η πρώτη λιτανεία πραγματοποιείται στις 16 Αυγούστου, την ημέρα του θανάτου του και η δεύτερη στις 20 Οκτωβρίου, την ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, όπου είναι και η επίσημη εορτή του.
Το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρεται με πομπή σε μια απόσταση 500 περίπου μέτρων από την εκκλησία όπου υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος κι ένα πηγάδι το οποίο – σύμφωνα με την τοπική παράδοση - έσκαψε με τα χέρια του ο ίδιος ο Άγιος.
Προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος έρχονται για να προσκυνήσουν το θαυματουργό σκήνωμά του.
Ο βίος του Αγίου Γερασίμου
Ο Γεράσιμος Νοταράς, καλόγερος από τα Τρίκαλα Κορινθίας, έφτασε στην Κεφαλονιά το 1555. Ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προπάππους του Λουκάς Νοταράς ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και συγγενής με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Ο Γεράσιμος Νοταράς έλαβε σπουδαία παιδεία και ταξίδεψε σε όλους τους ιερούς τόπους της Ελλάδας. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και στο Άγιο Όρος, όπου «εκάρη» Μοναχός.
Μετά πήγε στην Κρήτη και στην συνέχεια στη Ζάκυνθο για να καταλήξει στην Κεφαλονιά, όπου ασκήτευσε για πέντε χρόνια στο γνωστό σπήλαιο της περιοχής Λάσσης.
Η παρουσία του στο νησί στα δύσκολα χρόνια της Ενετικής κυριαρχίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Λέγεται ότι το νησί χρωστά την επικράτηση της ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης, στον Άγιο.
Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1579 και το 1622 ανακηρύχθηκε Άγιος από το Πατριαρχείο. Εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του και το σώμα του βρέθηκε άθικτο κι ανέδιδε μια ευχάριστη μυρωδιά.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|