ΙΣΤΟΡΙΑ
|
|
Η Κεφαλονιά, είναι μια από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το νησί κατοικούνταν από το 10.000 π.Χ. Στην μακραίωνη ιστορική της διαδρομή η Κεφαλονιά γνώρισε πολλούς κατακτητές. Οι επιρροές των ξένων αυτών πολιτισμών συνέβαλαν στη δημιουργία της Επτανησιακής κουλτούρας και της ξεχωριστής ταυτότητας του νησιού.
Σας παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του νησιού, που καθόρισαν την σημερινή του ταυτότητα.
Οι ονομασίες του νησιού
Η Κεφαλονιά σύμφωνα με την μυθολογία πήρε το όνομά της από τον ήρωα Κέφαλο, γιο του Ερμή και της Έρσης, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος βασιλιάς του νησιού.
Ο Κέφαλος απέκτησε τέσσερις γιους. Τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο, όπου τα ονόματά τους συνδέθηκαν με την "Τετράπολις" τις τέσσερις δηλαδή πόλεις - κράτη (Πάλη, Κράνη, Σάμη, Πρόννους) που άκμασαν στο νησί κατά την αρχαιότητα. Οι πόλεις αυτές λειτουργούσαν σαν αυτόνομες πολιτείες, είχαν δικά τους νομίσματα και είχαν συνάψει διαφορετικές συμμαχίες. Έτσι, οι Κεφαλλονίτες βρέθηκαν στο πλευρό των Κορίνθιων, των Σπαρτιατών και των Αθηναίων.
Η κατάκτηση του νησιού από τους Ρωμαίους έβαλε τέλος στην αυτονομία των πόλεων.
Ρωμαϊκή κυριαρχία
Τον 2ο π.Χ. αιώνα, οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τη Κεφαλονιά, την οποία και χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους για να στραφούν εναντίον της Ελλάδας. Μετά τη διαίρεση του Ρωμαϊκού κράτους σε ανατολικό και δυτικό, το 495μ.Χ., το νησί περνά στην κατοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Βυζαντινοί χρόνοι
Η ναυτική δύναμη των Κεφαλλονιτών και η εμπειρία τους στις θαλάσσιες μάχες αποδείχθηκε πολύτιμη καθώς συνέβαλε στην προστασία του νησιού από τις επιδρομές των Αράβων και των Σαρακηνών πειρατών, των Βενετών, των Γενουατών και άλλων.
Το 1085 ο Νορμανδός τυχοδιώκτης Ροβέρτος Γυισκάρδος κατάφερε να καταλάβει το βόρειο λιμάνι του νησιού, το γνωστό σήμερα Φισκάρδο.
Από το 1185 έως το 1470 περίπου το νησί δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από διάφορους επίδοξους κατακτητές. Σ' αυτά τα χρόνια γνώρισε την κυριαρχία των Φράγκων και των Νορμανδών και πέρασε στην κατοχή της Δυναστείας των Τόκκων.
Ενώ κάποια χρόνια μεταξύ 1479-1481 και 1485-1500 περνά στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ενετική κυριαρχία
Το 1500 η Κεφαλονιά περνά στην κυριαρχία των Ενετών, οι οποίοι και καταφέρνουν να διατηρήσουν την εξουσία τους στο νησί για 300 περίπου χρόνια. Τότε η πρωτεύουσα του νησιού ήταν το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αργοστολίου στο χωριό Περατάτα.
Το 1757 πρωτεύουσα του νησιού ορίζεται το Αργοστόλι λόγω της θέσης του λιμανιού του. Οι επιρροές των Ενετών στην κουλτούρα των Κεφαλλονιτών - όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα νησιά των Επτανήσιων - είναι ορατές ακόμη και σήμερα.
Γαλλική κατοχή
Το 1797, με την υπογραφή της συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο, τα νησιά του Ιονίου περιήλθαν στην κατοχή της Γαλλίας. Στα χρόνια της γαλλικής κατοχής, παρατηρείται στη Κεφαλονιά άνθηση των άνθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών. Ιδρύονται σχολεία, εθνική βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο.
Ιόνιος Πολιτεία
Οι Κεφαλλονίτες, σε συνεργασία και με εκπροσώπους των άλλων Ιονίων νησιών, προσπαθούν να επιτύχουν την ανεξαρτησία των Επτανήσιων.
Το 1800 η "Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών", αποτελεί το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με δικό του Σύνταγμα και σημαία. Συνεχίζονται όμως τα επεισόδια και οι εξεγέρσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την διάλυση της Πολιτείας των Επτά Ενωμένων Νησιών και την παραχώρηση της Κεφαλονιάς στην Γαλλία.
Βρετανική κατοχή - Ένωση με την Ελλάδα
Το 1809 οι Άγγλοι έφτασαν στο νησί, ύστερα από αίτημα των κατοίκων που ζητούσαν την βοήθεια τους για να ελευθερωθούν από τους Γάλλους.
Το Νοέμβριο του 1815 υπογράφθηκε η συνθήκη με την οποία τα Ιόνια νησιά αναγνωρίζονται ως "Ενωμένα Κράτη των Ιόνιων Νήσων" με την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.
Το Μάιο του 1864, μετά από πολλούς αγώνες τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.
Οι σεισμοί του 1953
Στις 12 Αυγούστου του 1953, ο εγκέλαδος χτύπησε την Κεφαλονιά. Ο σεισμός μεγέθους 6,5 - 7 Ρίχτερ και διάρκειας 58 δευτερολέπτων επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στο νησί. Χωριά ολόκληρα ισοπεδώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν οι προειδοποιητικές σεισμικές δονήσεις δεν ανάγκαζαν τους κατοίκους να καταφύγουν στην ύπαιθρο και στα πλατώματα μακριά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Στη Κεφαλονιά κατέφθασαν ανθρωπιστικές δυνάμεις απ' όλο τον κόσμο. Σιγά - σιγά, οι πόλεις και τα χωριά ξανακτίστηκαν και οι κάτοικοι βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Η μόνη περιοχή που άντεξε στο χτύπημα του εγκέλαδου ήταν το Φισκάρδο, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι η μοναδική περιοχή που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|