ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
|
|
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ
Στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 16 χλμ. από τη Χώρα, βρίσκεται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Άνδρου. Πρόκειται για τα ερείπια της αρχαίας Παλαιόπολης, που αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Άνδρου από τα αρχαία χρόνια ως και τη Πρωτοβυζαντινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πόλη οικοδομήθηκε από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.
Ο οχυρωματικός περίβολος της πόλης, σώζεται σχεδόν σε όλο το μήκος του. Η αγορά της αρχαίας πόλης βρισκόταν κοντά στην παραλία. Στην ανατολική της πλευρά υπήρχε το αρχαίο λιμάνι υπολείμματα του οποίου βρίσκονται σήμερα βυθισμένα στη θάλασσα.
Από τα ερείπια των οικοδομημάτων που έχουν έρθει στο φως (κατοικιών, θεάτρων, ναών, κ.α.) και το πλήθος των γλυπτών και των άλλων ευρημάτων, φαίνεται ότι η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή, οικονομική και πολιτιστική.
Tα ευρήματα των ανασκαφών φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό μουσείο Παλαιόπολης. Από αυτά ξεχωρίζουν τα κεραμικά της μυκηναϊκής περιόδου και τα γλυπτά: η Κόρη της Κοπεγχάγης και το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Πήγασου και του Βελλερεφόντη, τα οποία χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑ
Στη δυτική πλευρά της Άνδρου, στη χερσόνησο της Ζαγοράς, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια του ομώνυμου γεωμετρικού οικισμού.
Ο αρχαίος αυτός οικισμός βρίσκεται σε ένα απόκρημνο οροπέδιο και τα παλαιότερα λείψανα των οικοδομημάτων χρονολογούνται από τον 10ο π.Χ. αιώνα έως τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο οικισμός ήταν οχυρωμένος και η είσοδος σ’ αυτόν γινόταν από μια μεγάλη πύλη. Οι κατοικίες του οικισμού ήταν κατασκευασμένες από σχιστόλιθο και συνήθως αποτελούνταν από ένα ενιαίο ορθογώνιο χώρο. Ενώ υπήρχε ξεχωριστός χώρος αποθήκευσης με πέτρινα στηρίγματα.
Εντός των τειχών του οικισμού βρέθηκαν και τα λείψανα ενός ιερού, το οποίο ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και λειτουργούσε μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός δεν κατοικούνταν πια.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας θα δείτε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον οικισμό και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.
ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΛΑ
Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο κοντά στη θέση Σταυροπέδα. Πρόκειται για τα ερείπια του με μεγαλύτερου νεολιθικού οικισμού που έχει ανασκαφεί στα νησιά του Αιγαίου και χρονολογείται από τη 3η χιλιετία π.Χ. Έχει ανασκαφεί μόνο διερευνητικά και όπως φαίνεται είχε ισχυρές οχυρώσεις και πυκνή δόμηση.
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Ο πύργος αυτός χρονολογείται από 3ο - 4ο π.Χ. αιώνα. Η βάση του, που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι προγενέστερη του οικοδομήματος, έχει διάμετρο 9,40 μ. είναι στεγασμένη με θόλο που έχει καταρρεύσει εν μέρει και δεν επικοινωνεί άμεσα με τους επάνω ορόφους.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|