ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
|
|
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.)είναι το πρώτο στο είδος του που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαφύλαξη της σημαντικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και ταυτόχρονα την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξή της.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου. Το μεγαλύτερο τμήμα του θαλάσσιου πάρκου περιλαμβάνει τη θαλάσσια και τη χερσαία περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, όπου και βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta και μια ζώνη γης που αποτελεί την προστατευόμενη περιοχή και περιβάλει τον υδροβιότοπο της λίμνης Κεριού, τα νησιά Στροφάδες και τις νησίδες Μαραθωνήσι, Πεζούλο και Άγιος Σώστης που μαζί με τις βορειότερες παραλίες (Γέρακα, Δάφνη, Καλαμάκι και Σεκάνια) αποτελούν τόπους ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.
Ο χώρος του Θαλάσσιου Πάρκου είναι αντιπροσωπευτικός των μεσογειακών και νησιωτικών οικοσυστημάτων. Στην παράκτια ζώνη περιλαμβάνονται αμμώδεις παραλίες, υγρότοπος και βραχώδεις ακτές ενώ η χερσαία ζώνη που χαρακτηρίζεται από δασικές και διάσπαρτες αγροτικές εκτάσεις με ελαιώνες και αμπελώνες. Η περιφερειακή ζώνη του Πάρκου περιλαμβάνει και επτά οικισμούς.
Στον κόλπο του Λαγανά θα συναντήσετε πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Τα πιο σημαντικά είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta - caretta και η μεσογειακή φώκια Monachus - monachus, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο του IUCN.
Ιδιαίτερα η περιοχή του Λαγανά χρωστά τη φήμη της στις αμμώδεις ακτές της οι οποίες θεωρούνται οι σημαντικότερες θέσεις ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη ωφέλησε την οικονομία της περιοχής αλλά αρχικά υπήρξε καταστροφική για την επιβίωση της χελώνας. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η ανακήρυξη του κόλπου του Λαγανά ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και η ανάληψη μέτρων για την προστασία της χελώνας. Τα αποτελέσματα ήταν απόλυτα θεμιτά. Η περιοχή απέκτησε διεθνή φήμη, ως ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta στη μεσόγειο και οι χελώνες γεννούν πλέον τα αβγά τους και στην άμμο και όταν τα νεογνά εκκολαφθούν βρίσκουν το δρόμο προς τη θάλασσα όπως προστάζει η φύση τους, χωρίς να ΄΄ενοχλούνται΄΄ από την ανθρώπινη παρουσία.
Άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και ζούνε στην περιοχή είναι: ρινοδέλφινα, νερόφιδα, βατράχια, νεροχελώνες, δεντρογαλιές, οχιές, σαύρες, σκαντζόχοιροι, λαγοί, τρωκτικά, κ.α.
Επίσης, τα νησιά Στροφάδες αποτελούν σημαντικό πέρασμα και σταθμό και μεταναστευτικών πουλιών όπως είναι: τρυγόνια, χελιδόνια, γλάροι, τσαλαπετεινοί, αγριόκυκνοι, κ.α.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|