ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
|
|
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ
Τα τείχη της αρχαίας πόλης της Κω κτίστηκαν στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. με σκοπό να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές.
Το τμήμα των τειχών που σώζεται ως τις μέρες μας, εντυπωσιάζει για την κατασκευή του. Χαρακτηριστικό είναι το πάχος του, που φτάνει τα 6 με 8 μέτρα. Για την κατασκευή των τειχών χρησιμοποιήθηκαν τεράστιοι ογκόλιθοι, οι οποίοι εκτείνονταν σε δύο βραχίονες. Ο πρώτος, τμήματα του οποίου μπορεί να δει ο επισκέπτης του νησιού, έφτανε μέχρι το λιμάνι της πόλης. Ο δεύτερος ξεχώριζε από τον προηγούμενο στο σημείο των Θερμών του λιμανιού.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
Η πόλη της Κω ήταν κτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ονομαζόταν Αστυπάλαια και άκμασε τον 6ο αιώνα π.Χ.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. μετά από ένα καταστροφικό σεισμό οι κάτοικοι ίδρυσαν μια νέα πόλη στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Από τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές φαίνεται ότι ήταν μια πόλη με εξελιγμένο για την εποχή αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα. Επίσης, διέθετε οχυρωμένο λιμάνι και ισχυρά τείχη, τμήματα των οποίων σώζονται σε καλή κατάσταση.
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης έχουν χωριστεί σε 4 ζώνες ανασκαφών. Τη ζώνη του λιμανιού, τη δυτική, την ανατολική και την κεντρική ζώνη. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά της Κω ήταν μια από τις μεγαλύτερες του αρχαίου κόσμου. Σώζονται τμήματα της βόρειας, της ανατολικής και δυτικής πλευράς.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανασκαφές πιστεύετε ότι το νότιο άκρο της έφτανε μέχρι τον Βωμό του Διονύσου. Διέθετε εσωτερική αυλή και περιβάλλονταν από στοές με αράβδωτους κίονες. Το βόρειο τείχος της αγοράς αποτελούσε τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ
Τα ερείπια του Αρχαίου Ωδείου της Κω ανακαλύφθηκαν το 1929.
Βρίσκεται στη δυτική ζώνη ανασκαφών της αρχαίας πόλης. Χαρακτηριστικό του είναι οι εννέα μαρμάρινες βαθμίδες οι οποίες αποτελούσαν την πρώτη θέση. Στη συνέχεια υπήρχε ένα διάζωμα που χώριζε τις υπόλοιπες ασβεστόκτιστες βαθμίδες. Κάτω από τις βαθμίδες υπήρχαν θολωτές αίθουσες, μέσα στις οποίες βρέθηκαν αγάλματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Στο χώρο του Αρχαίου Ωδείου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Το αρχαίο Στάδιο κτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Οι κίονες που σώζονται συνδυάζουν αρμονικά τον Ιωνικό ρυθμό με τον Δωρικό. Το μήκος του υπολογίζεται ότι έφτανε τα 180μ. και το πλάτος του τα 30μ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Οι ανασκαφές στη δυτική ζώνη της αρχαίας πόλης, έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαία κτίσματα. Τα ερείπια του Αρχαίου Γυμνασίου ανακαλύφθηκαν σε βάθος ενάμισι μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους. Πρόκειται για 17 κολόνες κατασκευασμένες από λευκό μάρμαρο, τις οποίες αναστήλωσαν ευθυγραμμισμένες με κατεύθυνση από ΒΑ προς Ν.Δ. Από τα ευρήματα πιστεύετε ότι το γυμνάσιο είχε συνολικό μήκος γύρω στα 180μ. και πλάτος περίπου 90μ.
Ο ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Τα ερείπια του βωμού του Διονύσου βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Casa Romana. Κτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο βωμός, που είναι κτισμένος από λευκό και γκριζογάλανο μάρμαρο, αποτελείται από δύο τμήματα. Τον κυρίως βωμό και τη ράμπα, μέσω της οποίας γινόταν η πρόσβαση στο εσωτερικό του.
CASA ROMANA
Πρόκειται μια ρωμαϊκή έπαυλη, κτισμένη πάνω στα ερείπια προγενέστερης ελληνιστικής οικίας. Χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της κεντρικής ζώνης ανασκαφών της αρχαίας πόλης. Αποτελείται από 36 δωμάτια. Στα περισσότερα από αυτά σώζονται τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι τοιχογραφίες.
ΟΙΚΙΑ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το οικοδόμημα αυτό κτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και πήρε το όνομά του από ένα ψηφιδωτό που έχει στο δάπεδό του. Απεικονίζει την Ευρώπη γυμνή να την έχει αρπάξει ένας ταύρος, που σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο Δίας μεταμορφωμένος. Μπροστά στον ταύρο στέκεται ο Έρωτας, ο οποίος κρατά στο χέρι του μία δάδα. Βρίσκεται στη δυτική ζώνη των αρχαιοτήτων της Κω.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|