Η αιγαιοπελαγίτισσα Σκύρος είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύμης.
Επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το σεμινάριο για την μοναχική της θέση μέσα στο πέλαγος που την κάνει να μοιάζει με πετρωμένο καράβι, για το οποίο σταμάτησε ο χρόνος για κάποια στιγμή, καθώς ταξίδευε πάνω στα κύματα του Αιγαίου καθώς και για την κυριαρχία των ανέμων πάνω της που μεταφέρουν με τη δροσιά τον απόηχο του πελάγους. Με τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής, της λαϊκής τέχνης και της λαογραφικής της παράδοσης αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παλαιότερων μορφών ζωής και τον πιο κατάλληλο χώρο για να ζωντανέψουν οι ήχοι των ρεμπέτικων και λαϊκών μουσικών δρόμων. Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Αϊ Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα. Την περίοδο που πραγματοποιείται το Σεμινάριο γίνονται τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ερμολάου, όπου οι κάτοικοι περνάνε με καΐκια από το λιμανάκι του Μώλου, στο νησάκι απέναντι από τη θέση Πουριά, όπου και βρίσκεται το εκκλησάκι και το πανηγύρι του Αγίου Ερμόλαου στις 26 Ιουλίου στο Μάρμαρο και στο Τραχύ.
Χώρος του σεμιναρίου:
Τα μαθήματα, η συναυλία, οι προβολές, συζητήσεις και η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιηθούν στους εξαιρετικούς χώρους του Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, στη χώρα της Σκύρου του οποίου οι εγκαταστάσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι μοναδικός.
Βασικά μουσικά όργανα: Τα όργανα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα μαθήματα του σεμιναρίου θα είναι τα βασικά τρία (3) της κλασσικής ρεμπέτικης κομπανίας : Μπουζούκι- τζουράς –μπαγλαμάς και η ελληνική λαϊκή κιθάρα.
Χρονική περίοδος και διάρκεια και οργάνωση των μαθημάτων:
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 26 Ιουλίου 2009 και η χρονική διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 6 ημέρες. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν για τις ομάδες του μπουζουκιού-τζουρά –μπαγλαμά 12 ωριαία μαθήματα θεωρίας και πρακτικής άσκησης και 2 ώρες συμμετοχή σε σύνολα με κιθάρα και μπαγλαμά και για την ομάδα της κιθάρας 9 ωριαία μαθήματα θεωρίας και πρακτικής άσκησης και 3 ώρες συμμετοχή σε σύνολα με μπουζούκι και μπαγλαμά.
Γλώσσα σεμιναρίου: Βασικές γλώσσες του σεμιναρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική.
Οικονομική συμμετοχή: Η συνολική οικονομική συμμετοχή στο σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 300 Euro. Στη συμμετοχή αυτή περιλαμβάνονται η παρακολούθηση των μαθημάτων, της συναυλίας και το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό καθώς και χρήση των υλικών διδασκαλίας (υποπόδια, αναλόγια κλπ). Σε περίπτωση έγκαιρης εγγραφής υπάρχει έκπτωση 50 Euro (μέχρι 03-06-2009). Υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης σε ομαδικές εγγραφές, 5 ατόμων και άνω, με 200 Euro κατ’ άτομο (μέχρι 03-06-2009). Η πληρωμή της συμμετοχής γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας IΒΑΝ GR42 0110 1510 0000 1517 6275 053 (ΚΩΔ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ –BIC ETHNGRAA), στο όνομα Εμμανουήλ Φαλτάϊτς και Αναστασία Φαλτάϊτς. Σε περίπτωση μη δυνατότητας παρακολούθησης του σεμιναρίου θα επιστρέφεται το 40% του ποσού της συμμετοχής μέχρι 19-06-2009. Πέρα της ημερομηνίας αυτής δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του ποσού συμμετοχής.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στα τμήματα του μπουζουκιού είναι 40 άτομα και στο τμήμα της κιθάρας είναι 10 άτομα. Στην κάλυψη των θέσεων θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Για την τελική κράτηση της θέσης παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να επιστρέψετε την δήλωση συμμετοχής και φωτοτυπία της απόδειξης πληρωμής στο παρακάτω E-mail: makres@otenet.gr.
Μετακινήσεις-Συγκοινωνία: Το νησί συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Σάββατο. Ακτοπλοϊκώς, η Σκύρος συνδέεται με την Κύμη με καθημερινά δρομολόγια (την περίοδο του σεμιναρίου τα καθημερινά δρομολόγια είναι τρία) και το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά Επί πλέον υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία συνδέουν το νησί με τους Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δημιουργώντας μοναδική ευκαιρία εύκολης και οικονομικής επίσκεψης στα νησιά του θαλάσσιου πάρκου Βορείων Σποράδων. Η Κύμη συνδέεται με την Αθήνα με καθημερινά τακτικά δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων.
Διαμονή: H διαμονή επιλέγεται από τους συμμετέχοντες. Προτείνονται τουριστικές μονάδες υψηλής εξυπηρέτησης και χαμηλού κόστους, από τους υπεύθυνους του σεμιναρίου, με άμεση συνεννόηση των συμμετεχόντων με αυτές. Το λιμάνι της Σκύρου, η Λιναριά, απέχει από τη Χώρα 11 χλμ. Συγκοινωνία με λεωφορείο και ταξί. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή των Μαγαζιών απέχουν από το Μουσείο περίπου 10-15 λεπτά με τα πόδια, όπως και αυτά που βρίσκονται στη Χώρα (15 λεπτά). Η απόσταση από τον Κάμπο είναι λίγο μεγαλύτερη (+5 λεπτά), αλλά και πάλι η πρόσβαση με τα πόδια είναι εφικτή. Από τον Μώλο απαιτείται η χρήση αυτοκινήτου, όπως φυσικά και για όσα ξενοδοχεία βρίσκονται στους Ασπούς ή την Καλαμίτσα. Οι Ασπούς είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει περίπου 5 χλμ από το χωριό (υπάρχουν ταβέρνες και super market). Το ίδιο και η Καλαμίτσα. Πληροφορίες σχετικά με το νησί και ταξιδιωτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα
Σκύρος καθώς και στην ιστοσελίδα του λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, www.faltaits.gr.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την διοργάνωση του Σεμιναρίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον:
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ: Γιώργο Μακρή (makres@otenet.gr, τηλ. 210-6410211, 6972335227)
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα μαθήματα του Σεμιναρίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον:
ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: Γιάννη Παπαγιαννόπουλο ypaps@yahoo.gr τηλ.210-2912707, 6937405017
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ:
Μανώλης Πάππος (μπουζούκι)
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (μπουζούκι, κιθάρα)
Ημερομηνία: April 6, 2009
Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου