ΑΧΙΛΛΕΙΟ
|
|
Το Αχίλλειο, το παλάτι που έκτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, στο χωριό Γαστούρι αποτελεί ένα ξεχωριστό στολίδι για την Κέρκυρα.
Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τη βασίλισσα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας Ελισάβετ, γνωστή ως Σίσσυ, η οποία γοητευμένη από τι ομορφιές της Κέρκυρας και από την Ελληνική μυθολογία θέλησε να αποκτήσει το δικό της ΄΄ησυχαστήριο΄΄ στο νησί του Ιονίου.
Η Σίσσυ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κέρκυρα το 1861 και έμεινε στο Μον Ρεπό, ως φιλοξενούμενη του Άγγλου Αρμοστή Herny Stoks. Η γνωριμία της με το πανέμορφο νησί, ήταν αρκετή για να αγαπήσει η «μελαγχολική Αυτοκράτειρα» την Ελλάδα και να θελήσει να μάθει την ιστορία της και κυρίως να μελετήσει τη μυθολογία.
Λίγα χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του γιου της, η Σίσσυ, αναζήτησε ένα καταφύγιο μακριά από την πατρίδα της, για να ανακτήσει τις χαμένες τις ισορροπίες.
Έτσι, το1889 γύρισε στην Κέρκυρα που είχε αγαπήσει και αγόρασε τη βίλα Βραϊλα, που βρίσκονταν στο γραφικό Γαστούρι και σε μια υπέροχη τοποθεσία. Γκρέμισε το παλιό οίκημα και στη θέση του έκτισε το παλάτι της, το οποίο ονόμασε Αχίλλειο, εκφράζοντας έτσι το θαυμασμό της προς τον αγαπημένο της ήρωα του τρωικού πολέμου.
Το ανάκτορο είναι νεοκλασικού ρυθμού, μεγαλόπρεπο και επιβλητικό. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της ελληνικής μυθολογίας τα οποία περιβάλλουν το εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο του παλατιού.
Στο εσωτερικό του ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι περίφημες τοιχογραφίες με τα έντονα χρώματα, οι οποίες είναι έργα διάσημων καλλιτεχνών της εποχής. Στην οροφή της αίθουσας υποδοχής θα δείτε τη νωπογραφία που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ενώ στη κορυφή της σκάλας που οδηγεί στον πρώτο όροφο του παλατιού, δεσπόζει η μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει τον θρίαμβο του Αχιλλέα. Είναι έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz Matsch και φιλοτεχνήθηκε το 1892.
Η Σίσσυ, έφτιαξε στο εσωτερικό του παλατιού κι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι για να προσεύχεται. Και στο παρεκκλήσι φιλοτεχνήθηκαν αξιόλογα έργα εκκλησιαστικής τέχνης.
Το Αχίλλειο, φημίζεται για τους υπέροχους κήπους τους, οι οποίοι κοσμούνται από εξωτικά λουλούδια, φοινικόδεντρα και πληθώρα αιωνόβιων δέντρων. Μα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα αγάλματα που κοσμούν το παλάτι. Στην είσοδο του παλατιού τα ξεχωρίζουν τα αυτά των Ολύμπιων θεών. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το περιστύλιο των 9 Μουσών.
Και φυσικά από το Αχίλλειο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αγάλματα του αγαπημένου ήρωα της αυτοκράτειρας. Ξεχωριστή θέση στο κήπο κατέχει το περίφημο άγαλμα «ο Θνήσκων Αχιλλεύς». Είναι έργο του γερμανού γλύπτη Herter, o οποίος το έφτιαξε το 1884 και απεικονίζει τον πληγωμένο Αχιλλέα που προσπαθεί να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του.
Αλλά και το ορειχάλκινο άγαλμα «ο Νικών Αχιλλεύς» ύψους 8 περίπου μέτρων, που απεικονίζει τον ομηρικό ήρωα επιβλητικό και μεγαλόπρεπο.
Το 1898, η Σίσσυ δολοφονήθηκε στη Γενεύη. Για αρκετά χρόνια το Αχίλλειο παρέμεινε κλειστό. Το 1907 το αγόρασε ο Γουλιέλμος Β’ Κάιζερ, ο οποίος έκανε τις δικές του παρεμβάσεις το κτίριο.
Κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου το παλάτι μετατράπηκε σε νοσοκομείο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το ανάκτορο υπέστη αρκετές ζημιές και μέρα με τη μέρα έχανε την αίγλη του.
Το 1962 η Ελληνική κυβέρνηση το μίσθωσε σε μια γερμανική εταιρεία για να το ανακαινίσει και να δημιουργήσει καζίνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο βαρώνος φον Ριχτχόφεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά από τα απομακρυσμένα αντικείμενα και να ξαναδώσει στο παλάτι τη παλιά του λάμψη.
Από το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους. Από τότε λειτουργεί ως μουσείο.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|