ΙΣΤΟΡΙΑ
|
|
Η ιστορία της Αίγινας χάνεται στα Βαθύ των αιώνων. Από τους θρύλους της Ελληνικής μυθολογίας ως την ανακήρυξη της σε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους, η πορεία της στο χρόνο έχει σημαντικούς σταθμούς…
Κατά την μυθολογία η Αίγινα ήταν νύμφη, κόρη του Ασώπου, την οποία άρπαξε ο Δίας και την μετέφερε στο ακατοίκητο νησί που πήρα το όνομά της. Μαζί απέκτησαν τον Αιακό ο οποίος υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της Αίγινας.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Κολώνα.
Η καταγωγή τους πρέπει να ήταν από την Πελοπόννησο και να έφθασαν στην Αίγινα το 3500 π.Χ.
Από τότε ως τα τέλη του 12ου π.Χ. αιώνα, η Αίγινα δέχεται διαδοχικά τις επιδράσεις του Κρητικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού, δημιουργώντας έτσι έναν δικό της διαφορετικό πολιτισμό.
Η Αίγινα προσήλκυε συνέχεια νέους κατοίκους, γιατί τα φυσικά της λιμάνια ενέπνεαν ασφάλεια. Επίσης, ήταν ένας ήρεμος τόπος, χωρίς ψηλά βουνά και αδιάβατα δάση.
Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Αίγινα υπαγόταν στο Θέμα της Ελλάδας. Κατά τη διανομή του Βυζαντινού κράτους, η Αίγινα επρόκειτο να δοθεί στους Βενετούς, αλλά τελικά δόθηκε από το βασιλιά Βονιφάτιο.
Το 1452 ο Αλιότο Καοπένα, που διοικούσε τότε την Αίγινα, υποτάχθηκε στους Βενετούς για να αποφύγει τον κίνδυνο της τουρκικής επιδρομής. Η Αίγινα την εποχή αυτή παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη στη γεωργία και η Βενετία ανέλαβε την προστασία της με τον όρο ο Αλιότο Καοπένα να προμηθεύει τις κτήσεις της στην Ελλάδα με σιτάρι.
Το 1451, μετά τον θάνατο του Αλιότο Καοπένα, η Αίγινα περιήλθε στην εξουσία των Βενετών. Όταν άρχισαν οι πόλεμοι μεταξύ των Τούρκων και των Βενετών, η Αίγινα γνώρισε πολλά δεινά.
Κατά την επανάσταση του 1821, η Αίγινα ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα.
Τον Ιανουάριο του 1828 η Αίγινα ανακηρύχθηκε η πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους.
Στις 26 Ιανουαρίου 1828 ο Καποδίστριας ορκίστηκε στο Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και η Αίγινα έγινε το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Την εποχή αυτή στην Αίγινα ανεγέρθηκαν κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, είτε για να χρησιμοποιηθούν σαν κατοικίες αρχόντων και άλλων πλουσίων είτε για να χρησιμοποιηθούν ως δημόσια κτίρια και ιδρύματα, που κοσμούν ακόμη το νησί και του χαρίζουν μια ξεχωριστή λάμψη.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|