Holiday.gr Ημ/νια
January 19, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΙΟΝΙΟ > ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η Κέρκυρα, είναι ένα εύφορο νησί που διακρίνεται για τα προϊόντα που παράγει. Τα πιο φημισμένα γεωργικά προϊόντα είναι το εξαιρετικό λάδι, τα πορτοκάλια Μέρλιν και το κουμ – κουάτ.
Επίσης, η Κέρκυρα παράγει και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το βούτυρο Κερκύρας και τα τυριά της (η γραβιέρα και το Corfu, που προέρχεται από το Ιταλικό τυρί γκράνα) ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη γεύση τους.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού. Δοκιμάστε τις μάντολες (καραμελωμένα αμύγδαλα), το παστέλι (παρασκευάζεται από ντόπιο μέλι και σουσάμι ή αμύγδαλα ή φιστικιά) και το μαντολάτο (παρασκευάζεται αμύγδαλα, ζάχαρη, βανίλια και μέλι).
Και φυσικά θα πιείτε μια τουλάχιστον τσιτσιμπύρα, το αναψυκτικό που φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Την εποχή της Αγγλικής κυριαρχίας η τσιτσιμπύρα ήταν το σήμα κατατεθέν των Ιόνιων νησιών. Σήμερα φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Παρασκευάζεται από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα εύγευστο δροσιστικό αναψυκτικό.

Ελαιοκαλλιέργεια
Οι απέραντοι ελαιώνες της Κέρκυρας, εκτός από τα καταπληκτικά τοπία που δημιουργούν στην κατάφυτη κερκυραϊκή ύπαιθρο, συμβάλουν και στην οικονομική ευημερία του νησιού.
Η ελαιοκαλλιέργεια διαδόθηκε στο νησί την περίοδο της Ενετοκρατίας. Σήμερα, η ελιά αποτελεί το βασικό αγροτικό προϊόν του νησιού. Η ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού (ήπιο κλίμα με υψηλό ποσοστό υγρασίας και πολλές βροχοπτώσεις από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο) δίνει λάδι εξαιρετικής ποιότητας.
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού, όλα τα φαγητά μαγειρεύονται με ντόπιο λάδι. Η νοστιμιά τους ως ένα βαθμό οφείλεται και στο ελαιόλαδο.

Κουμ κουάτ
Το κουμ – κουάτ, είναι μια ποικιλία μικρού κινέζικου πορτοκαλιού. Το έφερε στην Κέρκυρα ο Άγγλος ταξιδευτής Μέρλιν το 1924. Το γόνιμο έδαφος του νησιού, το άφθονο τρεχούμενο νερό και το ήπιο κλίμα του δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια του ευαίσθητου αυτού εσπεριδοειδές. Έτσι, πολύ γρήγορα διαδόθηκε η καλλιέργειά του κυρίως στις περιοχές της βόρειας Κέρκυρας όπου οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του.
Συγκεκριμένα, ο κάμπος των Νυμφών αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για το εξωτικό πορτοκαλάκι. Σήμερα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στην περιοχή των Νυμφών καλύπτουν τα 500 στρέμματα, ενώ η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 140 τόνους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κουμ κουάτ καλλιεργείται μόνο στην Κέρκυρα και είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης». Άλλες χώρες που καλλιεργείται είναι η Ιαπωνία και η Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μέγεθος του κουμ κουάτ είναι ίσο μ’ ένα μεγάλο κεράσι, το χρώμα του είναι πορτοκαλί και η γεύση του γλυκόπικρή. Από το κουμ κουάτ παράγεται το ομώνυμο λικέρ που είναι γνωστό ως το παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας. Επίσης, φτιάχνεται γλυκό του κουταλιού και φρουί γλασέ.
Στην Κέρκυρα λειτουργούν τέσσερα εργοστάσια παρασκευής κουμ – κουάτ, ενώ με την καλλιέργειά του ασχολούνται περισσότεροι από 90 παραγωγοί.
Γενικά, η καλλιέργεια και η παραγωγή του κουμ – κουάτ συμβάλει στην οικονομία του νησιού, αφού ως παραδοσιακό προϊόν, έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού, που σπεύδουν να αγοράσουν τις καλόγουστες συσκευασίες με το δημοφιλές λικέρ.

Πορτοκάλια Μέρλιν
Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία πορτοκαλιών, την οποία έφερε στο νησί ο Άγγλο ταξιδευτής Μέρλιν – ο ίδιος που έφερε και το κουμ κουάτ – και γι’ αυτό πήρε και το όνομά του. Tα πορτοκάλια αυτά τα έφερε από την Αμερική και τα πρωτοκαλλιέργησε στο κτήμα του. Σιγά – σιγά η καλλιέργειά τους διαδόθηκε σε όλο το νησί αλλά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
>> ΦΥΣΗ – ΥΠΑΙΘΡΟΣ – ΒΛΑΣΤΗΣΗ
>> ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΦΡΟΥΡΙΑ
>> ΑΧΙΛΛΕΙΟ
>> ΜΟΝ ΡΕΠΟ
>> ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
>> ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
>> ΜΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
>> ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ - ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021