Holiday.gr Ημ/νια
January 16, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΙΟΝΙΟ > ΚΕΡΚΥΡΑ
ΦΡΟΥΡΙΑ
ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού. Η ιστορία του φρουρίου ταυτίζεται ως ένα βαθμό με την ιστορική διαδρομή του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις διπλές κορυφές του φρουρίου, πήρε αρχικά η πόλη την ονομασία Κορφού και μετέπειτα όλο το νησί.
Οι πρώτες οχυρώσεις του χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, ενώ τη σημερινή του μορφή την απέκτησε την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι ισχυρές του οχυρώσεις άντεξαν την πολιορκία των Τούρκων και τους κράτησαν μακριά από το νησί. Μάλιστα μετά την πολιορκία του 1537, οι Ενετοί για 42 ολόκληρα χρόνια (1546 – 1588), ενίσχυαν τις οχυρώσεις του φρουρίου κάνοντάς το απόρθητο και δίνοντάς του την εντυπωσιακή σημερινή του μορφή.
Η περιτείχιση του Φρουρίου έχει τρία διαφορετικά επίπεδα: το ψηλότερο, που περιλαμβάνει τους δύο βράχους, το μεσαίο με το μέτωπο προς την πλατεία Σπιανάδα και τους πρόποδες του Πύργου της Θάλασσας, και το χαμηλότερο που περιβάλλει το ακρωτήριο Καποσίδερο.
Το φρούριο επικοινωνεί με την πόλη μέσω μιας σιδερένιας γέφυρας μήκους 60 μ. Αυτή αντικατέστησε την παλιά κινητή γέφυρα που ένωνε το φρούριο με τη πόλη και βρίσκονταν πάνω από τη θαλάσσια τάφρο (contra fossa). Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η μεγαλοπρεπής είσοδος, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη καθώς διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση η παλιά ξύλινη πόρτα, με τις σχισμές που περνούσαν οι αλυσίδες για την ανάρτηση της κινητής γέφυρας.
Μέσα στα Παλαιό φρούριο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα αγγλικό κτίσμα ιδιότυπης αρχιτεκτονικής, που ξεχωρίζει για τις δωρικές του κολώνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από εδώ ξεκινά η περιφορά των επιταφίων τη μεγάλη Παρασκευή. Ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου είναι ο πρώτος που βγαίνει στη βγαίνει στη πόλη.
Εκτός από ιστορικό – αρχαιολογικό ενδιαφέρον το φρούριο προσφέρετε και για περιπάτους. Η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική. Θα δείτε πανοραμικά όλη τη παλιά πόλη και θα βγάλετε μερικές από τις ωραιότερες φωτογραφίες από τις διακοπές σας.

ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Το Νέο Φρούριο ή το Φρούριο του Αγίου Μάρκου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το δεύτερο σημαντικό οχυρό της πόλης. Κτίστηκε από τους Ενετούς το χρονικό διάστημα 1572 με 1645, λίγο μετά τη δεύτερη πολιορκία των Τούρκων. Τα οχυρωματικά έργα συμπλήρωσαν οι Γάλλοι και μετά οι Άγγλοι.
Βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Μάρκου και προστάτευε τη πόλη από τη δυτική πλευρά, ενώ έχει θέα και προς το παλαιό λιμάνι.
Αποτελείται από δυο δίδυμους προμαχώνες και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν οι δυο πύλες του που σώζονται σχεδόν ανέπαφες και φέρουν ακόμη και σήμερα το έμβλημα της Γαληνοτάτης, δηλαδή το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Το Νέο Φρούριο, εκτός από τον αμυντικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της Ενετοκρατίας και στα μετέπειτα ταραγμένα χρόνια προστατεύοντας επιτυχώς σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους, έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε ασφαλές κρησφύγετο για τους κατοίκους, καθώς οι στοές του χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Κέρκυρας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
>> ΦΥΣΗ – ΥΠΑΙΘΡΟΣ – ΒΛΑΣΤΗΣΗ
>> ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΦΡΟΥΡΙΑ
>> ΑΧΙΛΛΕΙΟ
>> ΜΟΝ ΡΕΠΟ
>> ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
>> ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
>> ΜΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
>> ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ - ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021