Holiday.gr Ημ/νια
December 9, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
Άλλοι προορισμοί
+ ΜΑΔΡΙΤΗ
+ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
360 view Panoramic 
ΙΣΠΑΝΙΑ / ΜΑΔΡΙΤΗ
ΜΑΔΡΙΤΗ
>> Ζήστε τη μοναδική Μαδριλένικη ατμόσφαιρα

Μαδρίτη. Μια γοητευτική πόλη με σπουδαία ιστορία και σπάνιες ομορφιές. Είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η πόλη είναι χτισμένη στο κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες και σε υψόμετρο 646 μ. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια, ενώ μαζί με τα προάστια και τους γύρω οικισμούς φτάνει τα 6 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Ευρώπης μετά το Λονδίνο και το Παρίσι.
Η Μαδρίτη είναι το οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της Ισπανίας. Εδώ βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και εδώ κατοικεί η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.
Χαρακτηριστικό τα Μαδρίτης είναι οι έντονοι ρυθμοί ζωής και τα πολλά αξιόλογα αξιοθέατα που διαθέτει και κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών της. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ολόκληρη η πόλη είναι ένα ζωντανό μνημείο που προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη την αίσθηση ότι ταξίδεψε - όχι απλά σε μια ξένη χώρα – στο χρόνο!

Όσον αφορά την ιστορία της πόλης, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ιδρύθηκε το 852 μ.Χ. όταν οι Μαυριτανοί χτίσανε ένα οχυρό στην περιοχή. Οι Μαυριτανοί ονομάσανε την περιοχή Μαϊρίτ που σημαίνει πηγή νερού. Από παράφραση αυτού του ονόματος προέκυψε το Μαντρίντ και εξελληνισμένα το Μαδρίτη.
Το 1309 οργανώθηκε στη Μαδρίτη το πρώτο βασιλικό Κοινοβούλιο. Το 1517 ανέβηκε στο θρόνο ο Κάρολος της Γάνδης, γνωστός ως Κάρολος Α΄. Αυτός ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ισπανικής δυναστείας των Αψβούργων, ο οποίος κυβέρνησε τις Κάτω Χώρες, περιοχές της Ιταλίας και της Γερμανίας και τις πρόσφατες κτήσεις της Ισπανίας στην Αμερική, αφού, ως γνωστόν, το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε φτάσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.
Το 1561 η Μαδρίτη έγινε πρωτεύουσα της Ισπανίας, επί βασιλείας του Φιλίππου του 2ου και από τότε αναπτύχθηκε γοργά.
Σήμερα, η Μαδρίτη αποτελεί μία σύγχρονη κοσμοπολίτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που διατηρεί τη μεγαλοπρέπεια και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα της εποχής που η Ισπανία ήταν παγκόσμια αυτοκρατορία. Κατά την περιήγησή σας στη πόλη θα διαπιστώσετε ότι εκτός από τα σπουδαία ιστορικά μνημεία της, η Μαδρίτη αποτελεί κι ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, καθώς έχει γεννήσει σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στη φυσιογνωμία της πόλης.

Που θα πάτε – τι θα δείτε
Όπως ήδη αναφέραμε η Μαδρίτη είναι ένα ζωντανό μνημείο. Όσες μέρες κι αν διαθέσετε για να ΄΄εξερευνήσετε΄΄ την πόλη και για να ανακαλύψετε τα μυστικά της, σίγουρα κάτι θα σας ξεφύγει. Σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, τα οποία κάθε επισκέπτης της υπέροχης Μαδρίτης πρέπει να δει.

Η Plaza Mayor είναι η κεντρική και η πιο διάσημη πλατεία της Μαδρίτης. Χαρακτηριστικό της είναι ότι πρόκειται για μια κλειστή πλατεία σε σχήμα ορθογώνιο, η οποία περιβάλλεται από τριώροφα κτίρια με 237 μπαλκόνια και έχει 9 εισόδους. Άρχισε να χτίζεται το 1581 με εντολή του βασιλιά Φιλίππου. Στους 5 περίπου αιώνες της ύπαρξής της έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων αποτέλεσε αγορά, αρένα ταυρομαχιών, χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και χώρο εκτελέσεων. Σήμερα προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών που γεμίζουν τα παραδοσιακά cafes που λειτουργούν στην περίμετρό της. Αξίζει ν αναφέρουμε ότι τις Κυριακές στην πλατεία πραγματοποιείται η αγορά των συλλεκτών.
Η νότια έξοδος οδηγεί στην Κάλιε δε Τολέδο, η οποία συνεχίζει προς τους δρόμους που πραγματοποιείται το Ελ Ράστρο, το περίφημο «γιουσουρούμ» της Μαδρίτης.

Το Palacio Real είναι το Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης το οποίο είναι κτισμένο σε ύψωμα με θέα στον ποταμό Μανθάρες, πάνω στο περιβόητο οχυρό που κατασκευάστηκε εκεί το 852. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1764 και από τότε έως και το 1931 η εκάστοτε βασιλική οικογένεια ζούσε εκεί. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παλάτι στη δυτική Ευρώπη, μετά το Λούβρο. Την πολυτελή διακόσμησή του επιμελήθηκαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Βελάσκεθ, ο Γκόγια και ο Καραβάτζιο. Το παλάτι κοσμούν βασιλικές συλλογές μεγάλης ιστορικής αξίας. Ξεχωρίζει αυτή των όπλων που κάποια από το κομμάτια της χρονολογούνται το 13ο αιώνα. Εντυπωσιακοί είναι και οι κήποι στα δυτικά του παλατιού.
Ο σημερινός βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η οικογένειά του, κατοικούν στο ανάκτορο Zarzuela και τα Βασιλικά Ανάκτορα τα χρησιμοποιούν μόνο για τις επίσημες εκδηλώσεις.

Την Nuestra Senora de la Almudena. Είναι ο καθεδρικός ναός της Μαδρίτης, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται το 1879, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1993. Στη μακροχρόνια πορεία της κατασκευής του συνέβαλαν αρκετοί αρχιτέκτονες. Η νεογοτθική, πάντως, γκρίζα και λευκή του πρόσοψη θυμίζει αυτή των Βασιλικών Ανακτόρων που βρίσκονται απέναντι.

Η Plaza de Toros de Las Ventas είναι μία από τις ωραιότερες αρένες της Ισπανίας. Χτίστηκε το 1929 για να αντικαταστήσει την παλαιότερη αρένα της πόλης. Εδώ, γίνονται ταυρομαχίες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Δίπλα στην αρένα βρίσκεται το Μουσείο Ταoυρίνο, το οποίο περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων από ταυρομαχίες.

Το Μουσείο Lazaro Galdiano το οποίο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό αναγεννησιακό μέγαρο. Φιλοξενεί μια συλλογή περίπου 5.000 κομμάτια από την προσωπική συλλογή του Χοσέ Λάθαρο Γκαλντιάνο. Τα εκθέματα αυτά καλύπτουν το διάστημα από τον 7ο έως τον 20ο αιώνα και περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα και θρησκευτικά κειμήλια, μεσαιωνικά κομμάτια από ελεφαντόδοτο, πανοπλίες, κοσμήματα και ασημικά. Ξεχωρίζουν το Δοχείο της Καρχηδόνας, η κεφαλή ράβδου και ο πίνακας του Γκόγια «Σάββατο των Μαγισσών».

Το Πάρκο Retiro όπου αποτελούσε την τοποθεσία των ανακτόρων Real Sitio del Buen Retiro που είχαν χτιστεί για τον Φίλιππο Δ΄. Από τα ανάκτορα αυτά έχουν απομείνει μόνο το Cason del Buen Retiro και το Στρατιωτικό Μουσείο. Το 17ο αιώνα, το πάρκο ήταν ο ιδιωτικός τόπος ψυχαγωγίας της βασιλικής οικογένειας. Από το 1869 άνοιξε για το κοινό και από τότε είναι ένας από τους δημοφιλέστερους δημόσιους υπαίθριους χώρους στη Μαδρίτη.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που φιλοξενεί εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του της Ευρώπης. Θα δείτε αντικείμενα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές σε ολόκληρη την Ισπανία, καθώς και ευρήματα από την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και τον ετρουσκικό πολιτισμό. Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από τον αρχαίο πολιτισμό του Ελ Αργάρ στην Ανδαλουσία, τα χρυσά στέμματα του 7ου αιώνα από την επαρχία του Τολέδο, τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά και τα ισλαμικά αγγεία.

Το Μουσείο Thyssen-Bornemisza όπου θα δείτε μια σπάνια συλλογή που αποτελείται από περίπου 800 πίνακες και περιλαμβάνει έργα των Τιτσιάνο, Γκόγια, Βαν Γκογκ και Πικάσο, καθώς και άλλων λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών.

Το Centro de Arte Reina Sofia όπου εκτίθεται η περίφημη Guernica του Πικάσο, ενώ φιλοξενούνται και άλλα έργα τόσο του Πικάσο όσο και του Μιρό. Η συλλογή στεγάζεται στο παλιό οίκημα του Γενικού Νοσοκομείου της Μαδρίτης, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το Μουσείο Prado όπου φιλοξενεί τη σημαντικότερη συλλογή έργων ισπανικής ζωγραφικής. Θα δείτε πίνακες των Βελάσκεθ και Γκόγια από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα. Ως μουσείο το Prado λειτούργησε αρχικά το 1819 με μια έκθεση της βασιλικής συλλογής που αποτελούνταν από πίνακες, γλυπτά και διακοσμητικά.

Συμβουλές καλοπέρασης….
Η Μαδρίτη είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη που διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και απευθύνεται σε κάθε γούστο και κυρίως σε όλα τα πορτοφόλια.
Είναι μια πόλη στην οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να περάσει καλά είτε απολαμβάνοντας τις πολυτέλειες που του προσφέρει η κοσμική πρωτεύουσα, είτε αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις. Μπορείτε να επιλέξετε το ξενοδοχείο που ανταποκρίνεται στις οικονομικές σας προσδοκίες και να προγραμματίσετε έτσι τις περιηγήσεις σας ώστε να γνωρίσετε την πόλη χωρίς να βγείτε από τον προϋπολογισμό σας.
Όσον αφορά το φαγητό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε παραδοσιακές μαδριλένικες συνταγές αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα από όλη την Ισπανία. Σίγουρα πρέπει να φάτε το παραδοσιακό cocido madrileno, το besugo a la madrilena, (δηλαδή λυθρίνι!), paella (ισπανικό ρύζι με σαφράν και πολλά θαλασσινά), gazpacho (κρύα σούπα από ωμά υλικά) και fabada (βραστό κρέας με κουκιά). Και φυσικά όλα αυτά συνοδεύονται από σαγκρία και άλλα τοπικά κρασιά.
Η Μαδρίτη φημίζεται και για τη νυχτερινή ζωή της, τα bar με tapas και τα clubs.
Και φυσικά δεν μπορείτε να φύγετε από την πόλη χωρίς να δείτε μια ταυρομαχία. Είναι ένα θέαμα μοναδικό. Η ατμόσφαιρα στη αρένα είναι εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη. Το κοινό ενθουσιώδες και παθιασμένο.
Επισκεφθείτε την Μαδρίτη, ζήστε στους ρυθμούς της υπέροχης αυτής πόλης και αφεθείτε στην γοητεία της….

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 03/04/2009
Copyright: Marinet Ltd


ΜΑΔΡΙΤΗ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
ΜΑΔΡΙΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.
 
Online reservations
Map Map
ΜΑΔΡΙΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021