ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
|
|
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τα ερείπια του Προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης χερσονήσου. Ο οικισμός αυτός άκμασε από το τέλος της νεολιθικής εποχής μέχρι και τον 15ο π.Χ. αιώνα, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό.
Όπως φαίνεται από τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών και από τα λείψανα των οικοδομημάτων, η περιοχή κατοικήθηκε ελάχιστα κατά την κλασική και ρωμαϊκή εποχή. Αρκετά από τα μνημεία και τα κτίρια του αρχαιολογικού χώρου τοποθετούνται στην πρωτοκυκλαδική εποχή και στη μέση εποχή του Χαλκού. Ενώ αυτά που ανήκουν στην ύστερη εποχή του Χαλκού φέρουν επιρροές από τον μυκηναϊκό και μινωικό πολιτισμό.
Τα σημαντικότερα μνημεία του οικισμού είναι το Ιερό του Διονύσου που λειτουργούσε από το 2000 π.Χ. μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια.
Τα ερείπια του αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου, που χρονολογούνται από τον 15ο π.Χ. αιώνα.
Tο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου με τον πύργο και την πύλη που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικισμού και κατασκευάστηκε το 2000 – 1500 π.Χ.
H ΄΄ οικία του άρχοντα΄΄, όπως ονόμασαν τα ερείπια της πολυτελούς κατοικίας που βρέθηκε στον οικισμό και είναι κτισμένη κατά τα μυκηναϊκά πρότυπα και χρονολογείται από τον 16ο – 15ο π.Χ. αιώνα.
ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΡΘΑΙΑ
Ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού.
Η Καρθαία υπήρξε μια από τις τέσσερις πόλης που άκμασαν στη Κέα κατά την αρχαιότητα. Όπως φαίνεται και από τα λείψανα των οικοδομημάτων, η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση. Η οχύρωση της πόλης, η μνημειακή αρχιτεκτονική των κτιρίων και το πλήθος αργυρών κυρίως νομισμάτων που ανασκάφηκαν μαρτυρούν το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων. Η πόλη περιλάμβανε ακρόπολη, ναούς, νεκροταφείο, θέατρο, δημόσια κτίρια και κατοικίες.
Τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι: ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα που ιδρύθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, με χαρακτηριστικό του τους 6 κίονες. Στο χώρο του ναού βρέθηκαν γλυπτά και επιγραφές.
Ο ναός της Αθηνάς που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου με τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Στο ναό βρέθηκαν τμήματα γλυπτού διακόσμου Αμαζονομαχίας.
Το τείχος της Καρθαίας που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Το τείχος που περιβάλει την πόλη διακόπτεται από έξι πύλες – εισόδους, απ’ όπου ξεκινούσαν οι αρχαίοι δρόμοι προς όλο το νησί.
ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κέας, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κορησσίας και Ποιήεσσας.
Ιδρύθηκε την Ελληνιστική περίοδο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου. Είχε αμυντικό χαρακτήρα και κατασκευάστηκε για να προστατεύσει τους κατοίκους της γύρω αγροτικής περιοχής.
Είναι ένας τετράγωνος πύργος, πενταόροφος κι θεωρείται ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία αφού το ύψος του ξεπερνά τα 20 μ. Είναι κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο.
Ένα μεγάλο τμήμα του Πύργου κατέρρευσε το 1858 μετά από μια ισχυρή σεισμική δόνηση. Τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή των γειτονικών κτισμάτων. Σώζεται η βόρεια πλευρά του πύργου σε αρκετά καλή κατάσταση.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|