Το ξανθιώτικο καρναβάλι έχει χαράξει τη δική του πορεία στο χρόνο και έχει αποκτήσει θανατικούς φίλους που κάθε χρόνο φορούν τη καινούρια τους στολή και παρελαύνουν μαζί με τον βασιλιά καρνάβαλο στους δρόμους της όμορφης πόλης της Θράκης.
Η Ξάνθη την περίοδο της Αποκριάς αποτελεί πόλο έλξης τους βορειοελλαδίτες και όχι μόνο αφού διοργανώνονται αξιόλογες εκδηλώσεις που απογειώνουν το κέφι.
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία λέγεται ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις συναγωνίζονται επάξια αυτές που πραγματοποιούνται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα που θεωρείται η βασίλισσα του καρναβαλιού πανελλαδικώς.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μέχρι και την δεκαετία του 1950 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Ξάνθη είχαν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα, με έντονα προβεβλημένα τα παραδοσιακά θρακιώτικα στοιχεία. Συμμετείχαν κυρίως χορευτικά συγκροτήματα και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών νομών της Θράκης και κάποιοι γειτονικών περιοχών.
Ακόμη και σήμερα αυτού του είδους οι εκδηλώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ξανθιώτικου καρναβαλιού το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το περίφημο κυνήγι του θησαυρού, την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών κ.α.
Κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο νομαρχιακό θέατρο αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων και χορευτικών ομάδων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές εκδηλώσεις είναι αυτές που περιλαμβάνουν και την αναβίωση παλιών εθίμων.
Ιδιαιτερότητες του ξανθιώτικου καρναβαλιού
Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών αναβιώνει το παλιό έθιμο το 'Το κάψιμο του Τζάρου".
Ο "Τζάρος" ή η "Τζάρους" ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο έφτιαχναν οι κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης και το τοποθετούσαν πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια.
Σύμφωνα με την παράδοση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς έκαιγαν τον ΄΄Τζάρο΄΄ στο κέντρο μιας αλάνας, ή στην πλατεία για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Το έθιμο αυτό λέγεται ότι το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.
Η ονομασία "Τζάρος" λέγεται ότι προήλθε από τον ιδιόρρυθμο ήχο, που δημιουργούσε η καύση του θάμνου "τζ,τζ,τζ..".
Μετά το κάψιμο του Τζάρου, ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα που κατακλύζουν τον ουρανό και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φετινού καρναβαλιού επισκεφθείτε το επίσημο site του
Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.