Holiday.gr Ημ/νια
November 21, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ > ΑΧΑΪΑ
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Τις Απόκριες, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Το Πατρινό καρναβάλι είναι το σημαντικότερο και το διασημότερο που διοργανώνεται στον Ελλαδικό χώρο.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αρχίζουν κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου και λήγουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.

Το πνεύμα του καρναβαλιού εισβάλει σε κάθε σπίτι της Αχαϊκής πρωτεύουσας και ανατρέπει την καθημερινότητα όλων των Πατρινών.
Κατά την διάρκεια του τριωδίου στην Πάτρα ξετυλίγεται ένα μοναδικό πανηγύρι ζωής. Τις ημέρες αυτές χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες επισκέπτονται την Πάτρα για να ζήσουν ξέφρενες στιγμές, πλημμυρισμένες από χρώματα και μουσικές.
Η ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια ξεχωριστή πορεία στον ελλαδικό όσο καθιστώντας το μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στο είδος της σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι πρώτες αναφορές για το καρναβάλι στην Πάτρα προσδιορίζονται χρονικά στο 1829. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, όλα ξεκίνησαν από το σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη όπου έγινε ο πρώτος αποκριάτικος χορός.
Από το 1860 και μετά το καρναβάλι άρχισε να διαμορφώνει σιγά - σιγά το δικό του ιδιαίτερο ύφος. Βέβαια δέχτηκε και ξένες επιρροές, με αποτέλεσμα να αφομοιωθούν και έθιμα άλλων περιοχών (επτανησιακές, ιταλικές, μεσογειακές συνήθειες), τα οποία με το καιρό έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού.

Ας δούμε τις ιδιαιτερότητες του πατρινού καρναβαλιού:

Οι «μπούλες»
Γύρω στα 1860 έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Πάτρας οι «μπούλες». Από τότε σηματοδοτούν την έναρξη του καρναβαλιού.
Οι «μπούλες» ήταν μεταμφιεσμένοι που αντί για μάσκα στο πρόσωπό τους έβαζαν φούμο για να μη γνωρίζονται. Γύριζαν στους δρόμους της πόλης προκαλώντας και περιπαίζοντας τους περαστικούς αλλά και τους κατοίκους στις διάφορες γειτονιές.
Στόχος της περιπαικτικής διάθεσης των μασκαρεμένων ήταν και οι λαϊκοί - γραφικοί τύποι της Πάτρας.

Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού Αποτελεί τον κορμό του Καρναβαλιού και της παρέλασης. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης του Τριωδίου, αρχίζει την επόμενη μέρα από τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου.
Χιλιάδες μεταμφιεσμένοι κάθε ηλικίας και φύλου συμμετέχουν σε διάφορες φάσεις παιχνιδιών πλατείας και καλλιτεχνικών διαγωνισμών, όπως παντομίμας, χορού, θεατρικού δρώμενου, ζωγραφικής, καρναβαλικών κατασκευών.

Η Μεγάλη Παρέλαση των μικρών
Κάθε Κυριακή του Ασώτου χιλιάδες μικροί μασκαράδες παρελαύνουν στους δρόμους της Πάτρας ξετρελαίνοντας τους θεατές με τα καμώματά τους. Η μπάντα και οι μαζορέτες του δήμου συνοδεύουν τα πιτσιρίκια στη μεγάλη τους στιγμή.

Τσικνοπέμπτη
Η κλασική γιορτή που γίνεται την προτελευταία Πέμπτη της Αποκριάς στην παραδοσιακή γειτονιά Τάσι και στη γεμάτη από νεοκλασικά οδό Γερμανού. Τη βραδιά αυτή αναβιώνουν σατιρικά λαϊκά έθιμα. Το κρασί ρέει άφθονο, όπως και οι μεζέδες αλλά και οι μελωδίες απ’ τις λαϊκές ορχήστρες που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα.

Τα Μπουρμπούλια
Τα Μπουρμπούλια καθιερώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Πατρινού καρναβαλιού. Ξεκίνησαν σαν αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, των κοινωνικών κατηγοριών και διαφορετικής καταγωγής, όπου σκοπό είχαν να ΄΄γεμίσουν΄΄ τις μπαταρίες τους με διάθεση για ξεφάντωμα και χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως…
Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (δηλαδή μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν ένα μαύρο ντόμινο για τις κυρίες και ένα απλό καθημερινό ένδυμα για τους κυρίους.
Στις μέρες μας τα Μπουρμπούλια διοργανώνονται το τελευταίο 15ήμερο στο Δημοτικό Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ”. Γυναίκες με μαύρα ντόμινο και μάσκες στα πρόσωπα κυριαρχούν και επιβάλλουν τη θέλησή τους στο ανδρικό φύλο, που συμμετέχει με ένδυμα καθημερινό. Η είσοδος για τις κυρίες - τα μαύρα ντόμινο – στο θέατρο είναι δωρεάν.

Θέατρα δρόμου
Πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα του Καρναβαλιού με Ελληνικές και Διεθνείς συμμετοχές.

Νυχτερινή παρέλαση
Το Σάββατο πριν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, τα χιλιάδες μέλη του Κρυμμένου Θησαυρού, μεταμφιεσμένα, κρατώντας αναμμένους δαυλούς, ξεχύνονται στους συσκοτισμένους δρόμους της πόλης χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα οπτικής και αισθησιακής πανδαισίας.

Η μεγάλη παρέλαση
Η μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή των Αποκριών, την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, αποτελεί την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Είναι η στιγμή που τα μάτια όλων των Ελλήνων είναι στραμμένα στην Πάτρα, την βασίλισσα του καρναβαλιού. Η παρέλαση με τα εντυπωσιακά άρματα και τους χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετέχουν στα δεκάδες γκρουπ, κερδίζουν το θαυμασμό των επίσης χιλιάδων παρευρισκόμενων.
Το θέαμα είναι πάντοτε φαντασμαγορικό.

Τελετή λήξης
Η αυλαία των εκδηλώσεων πέφτει με μια λαμπρή και φαντασμαγορική γιορτή στην διάρκεια της οποίας καίγεται ο Βασιλιάς Καρνάβαλος. Χιλιάδες πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον πολύχρωμο ουρανό.

Χρονολογίες σταθμοί στην πορεία του …καρνάβαλου
Το 1900 είναι η χρονιά που διοργανώθηκαν οι πρώτοι παιδικοί χοροί.
Ένα από τα ωραιότερα προπολεμικά καρναβάλια –αν όχι το ωραιότερο– η Πάτρα το έζησε το 1939. Τη δεκαετία 1940-50 δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις.
Το 1952 στο Πατρινό Καρναβάλι καθιερώνεται η ύπαρξη της βασίλισσας του καρναβαλιού. Το 1966 εισάγεται το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού. Από τότε ως σήμερα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του θεσμού.
Απ’ το 1974 και ύστερα θα περάσουμε στη σύγχρονη περίοδο και ουσιαστικά στη μετατροπή του καρναβαλιού σ' έναν θεσμό που προσδιορίζεται από τη μεγάλη συμμετοχή Καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και τάξης.
Το 1996 ξεκίνησε ο διαγωνισμός γελοιογραφίας και ευθυμογραφήματος. Ένα χρόνο αργότερα αυτός θα αποκτήσει πανελλήνιο χαρακτήρα. Στο διαγωνισμό αυτόν το θέμα εννοείται ότι είναι καρναβαλικό και συμμετέχουν παιδιά κάθε ηλικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φετινού καρναβαλιού επισκεφθείτε το επίσημο site του Πατρινού Καρναβαλιού.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
>> ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
>> ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ
>> Η ΑΡΧΑΙΑ ΨΩΦΙΔΑ
>> ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
>> ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
>> ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜΕΝΙΚΟΥ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024