ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
|
|
Τα εύφορα εδάφη της Κρήτης και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, συνηγορούν στην παραγωγή των πιο φημισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων και όχι μόνο.
Σε όλους τους νομούς της Κρήτης υπάρχουν απέραντοι ελαιώνες από τους οποίους παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο που διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα. Μάλιστα θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λάδια του κόσμου, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού λέγετε ότι είναι οι ιδανικές για την ανάπτυξη του ελαιόδεντρου. Κάθε νομός παράγει πολλούς τόνους λάδι κάθε χρόνο.
Η ιστορία του και η παράδοσή του στο νησί ξεπερνά τα 4000 χρόνια! Μιλάμε για το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει για τις ποικιλίες του και την εκλεκτή του γεύση. Από την Μινωική περίοδο η οινοπαραγωγή γνώριζε μεγάλη άνθηση. Στις Αρχάνες βρέθηκε αρχαίο πατητήρι. Τα φημισμένα κρητικά κρασιά παράγονται από τους εύφορους αμπελώνες όλης της Κρήτης. Κάθε νομός βγάζει διαφορετικές ποικιλίες με εξαιρετική γεύση.
Το παραδοσιακό ποτό της Κρήτης είναι το ρακί ή η τσικουδιά. Παράγεται από την απόσταξη των σταφυλιών και η διαδικασία παραγωγής του είναι πολύπλοκη. Είναι αλκοολούχο ποτό με ιδιαίτερα οξύ γεύση. Σε όποια περιοχή της Κρήτης κι αν βρεθείτε από τη μεγαλύτερη πόλη, ως το μικρότερο χωριό οι ντόπιοι θα σας κεράσουν μια τσικουδιά. Μην αρνηθείτε να τη πιείτε. Γι’ αυτούς δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό ποτό. Είναι η επισφράγιση μιας νέας φιλίας και το καλωσόρισμα τους στα μέρη τους. Δοκιμάστε το!
Η Κρήτη φημίζεται και για την παραγωγή των οπωροκηπευτικών προϊόντων της. Γνωστά για την ποιότητά τους είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και οι ντομάτες που παράγονται απ’ όλες τις περιοχής της Κρήτης.
Εξίσου διάσημα με τα αγροτικά προϊόντα είναι τα Κρητικά τυριά. Η γραβιέρα, το ανθότυρο και η μυζήθρα είναι τα τυριά που ξεχωρίζουν για την γεύση και την ποιότητά τους. Παράγονται με παραδοσιακό τρόπο. Μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες του νησιού.
Επίσης, η Κρήτη φημίζεται για τα νόστιμα αρτοσκευάσματα που παράγει, από παραδοσιακές συνταγές. Τα κρητικά παξιμάδια έχουν μεγάλη παράδοση. Το ντάκος ή κουκουβάγια που αποτελεί και παραδοσιακό πιάτο είναι το πιο διάσημο. Σερβίρετε με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρητικό ανθότυρο.
Ιδιαίτερα γνωστά είναι και τα σκαλτσούνια. Μοιάζουν με γλυκά τυροπιτάκια. Η γλυκιά ζύμη τους σε συνδυασμό με την ντόπια μυζήθρα φτιάχνουν μια ξεχωριστή γεύση. Δοκιμάστε τα!
Η υφαντική τέχνη έχει μακραίωνη παράδοση στην Κρήτη. Στα καταστήματα λαϊκής τέχνης θα βρείτε χειροποίητα υφαντά κεντήματα σε μοναδικά σχέδια.
|
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής] |
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε. |
|