Τα σχέδια ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στο Λαγανά Ζακύ.νθου παρουσιάστηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 23ης διεθνής έκθεσης τουρισμού Philoxenia.
Το τουριστικό παρόν, αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προβολή και ανάδειξη των λιγότερο γνωστών πλεονεκτημάτων, την προσέλκυση ειδικών ομάδων τουριστών και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στο Λαγανά Ζακύνθου, παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου, ο νέος δήμαρχος Λαγανά, κ. Διονύσης Κομιώτης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia.
Ο δήμος Λαγανά είναι ο πιο ανεπτυγμένος τουριστικά δήμος της Ζακύνθου. Προσελκύει, περίπου, το 40% της τουριστικής κίνησης του νησιού, που φτάνει συνολικά γύρω στις 600.000 αφίξεις ετησίως. Και αυτό είναι απόρροια των προσπαθειών των ντόπιων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, επιχειρηματιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες, όμως υπήρξαν αποτελεσματικές, γιατί στηρίχθηκαν στην τεράστια ποικιλία των τουριστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Κάποια από αυτά είναι ευρύτερα γνωστά, όπως το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο για τη χελώνα Caretta – Caretta, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, τα οποία παραμένουν σχετικά άγνωστα.
Ο Λαγανάς συνδυάζει, το πολιτιστικό με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, την ηρεμία με την κοσμοπολίτικη ζωή, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη φύση και τις τέχνες, τις δυνατότητες για ποικίλες μορφές αθλητισμού, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και τη διασκέδαση, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία.
Ο δήμαρχος κ. Κομιώτης τόνισε ότι «ο Λαγανάς μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις. Μπορεί να προσφέρει στην όραση την ένταση της πολυχρωμίας του τοπίου, να διεγείρει την όσφρηση με μυρουδιές από το απέραντο γαλάζιο και το ατέλειωτο πράσινο, να προκαλέσει τη γεύση με το ιδιαίτερο ανακάτεμα των τοπικών υλικών μας, να ταξιδέψει την ακοή στα ακούσματα της ποικιλόμορφης φύσης ή του πολύβοου πλήθους».
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Σχετικά με τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού στην περιοχή, ο δήμαρχος Λαγανά, κ. Κομιώτης τόνισε: «Ο Λαγανάς αποτελεί ένα από τα λίγα μέρη στην Ευρώπη που προσελκύουν, σε μεγάλο βαθμό, νεανικό τουρισμό που ενδιαφέρεται για την έντονη νυκτερινή διασκέδαση. Υπολογίζουμε ότι, κάθε χρόνο, φιλοξενούμε περίπου 100.000-120.000 χιλιάδες νεαρών τουριστών αυτής της μορφής τουρισμού. Ο τουρισμός αυτός είναι συνήθως χαμηλού οικονομικού επιπέδου και ελέγχεται απόλυτα από μικρό αριθμό tour operator. Χωρίς να θέλουμε να καταργήσουμε οποιαδήποτε μορφή τουρισμού, οι στόχοι μας είναι να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε προσπάθεια για να μειώσουμε φαινόμενα που σχετίζονται με την παραοικονομία, καθώς και άλλες παρατυπίες, που υποβιβάζουν την ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μας.
Αυτούς τους στόχους μας δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει η προαναφερόμενη μορφή τουρισμού. Έτσι, ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τουριστικές τάσεις εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και τη βελτίωση των καταλυμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να εστιάσουμε -με κάθε τρόπο- την προσπάθειά μας. Μια προσπάθεια, που, για να πετύχει, είναι απαραίτητο να έχει τη συμπαράσταση των τουριστικών επιχειρηματιών και γιΆ αυτό βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους.
Ταυτόχρονα, έχουμε αναλάβει μια πανελλαδική πρωτοβουλία για να μελετήσουμε τη σχετική εμπειρία άλλων περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 17 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, στο Λαγανά, η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Δημάχων από περιοχές που έχουν αναπτύξει αντίστοιχες μορφές νεανικού τουρισμού. Πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα, που θα προκύψουν από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, θα φανούν χρήσιμα σε όλους μας» κατέληξε ο δήμαρχος Λαγανά Διονύσης Κομιώτης.
ΛΑΓΑΝΑΣ – ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ
Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα του νομού σημείωσε ότι ο Λαγανάς μπορεί να προσφέρει στο επισκέπτη: Ατελείωτες καταγάλανες παραλίες και απόκρυφες σπηλιές, που μπορεί να προσεγγίσει κανείς μόνο από τη θάλασσα, γραφικά λιμανάκια και νησάκια, μοναδικά ηλιοβασιλέματα, καταπράσινα μονοπάτια και γραφικά χωριά. Γαστρονομικές απολαύσεις με υψηλής ποιότητα τοπικά προϊόντα, τοπική κουζίνα και τοπικό κρασί, παστέλι και μαντολάτο. Πλήθος ξενοδοχείων και συμπληρωματικών καταλυμάτων, εστιατόρια κάθε είδους, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα. Για κάθε γούστο.
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Ο Λαγανάς μπορεί να προσφέρει, στους επισκέπτες του ένα πολύ μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων στη φύση αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για ποικίλα θαλάσσια αθλήματα, όπως ιστιοπλοία, σέρφινγκ, καταδύσεις σε έναν από τους ομορφότερους βυθούς της Ελλάδας με την καθοδήγηση των καταδυτικών κέντρων, κολύμβηση στην απόλυτα ασφαλή παραλία του Λαγανά, περιπάτους στα ορεινά μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια πεύκα, ιππασία στους 2 ιππικούς ομίλους της περιοχής, παρά πέντε, ορεινή ποδηλασία, αλλά και οδήγηση στην πίστα δεξιοτεχνίας οδήγησης.
Ο Λαγανάς έχει κάτι για κάθε είδος τουρίστα, όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά του. Οι οικογένειες μπορούν να κολυμπήσουν στα απόλυτα ασφαλή νερά του κόλπου του Λαγανά, ενώ οι εραστές της φύσης θα είναι διαρκώς απασχολημένοι και σίγουρα θα ξεναγηθούν από φιλόξενους βαρκάρηδες στο φυσικό καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο Λαγανά οι κολυμβητικοί αγώνες «Βετάλια», που έχουν πάρει το όνομά τους από τον 1ο Βέλγο ανατόμο, ο οποίος το 1560 ναυάγησε και παρέμεινε στο νησί μέχρι το θάνατο του. Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος κολυμβητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκτός από την υψηλή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υπάρχει και σημαντική αγροτική δραστηριότητα με κύριες καλλιέργειες, αυτές της ελιάς και της σταφίδας. Στο Δήμο Λαγανά, υπάρχει, επίσης, σημαντική αλιευτική δραστηριότητα.
Το μάζεμα της ελιάς που πραγματοποιείται με παραδοσιακό τρόπο, τα εν λειτουργία παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα ελαιοτριβεία, ο τρύγος και η οινοποίηση και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα γεωργικής παραγωγής μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες και να αναπτύξουν αγροτουριστικές δραστηριότητες, διευρύνοντας την τουριστική περίοδο.
Στα χωριά του Λαγανά, σε ταβέρνες και φούρνους, ακόμα και σήμερα ψήνουν ψωμί και τοπικές πίτες σε φούρνους με ξύλα. Εξάλλου, τα τοπικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα αποτελούν τη βάση παραδοσιακών γαστρονομικών απολαύσεων, αλλά και του τοπικού οίνου «Βερντέα». Ο επισκέπτης αξίζει να γευτεί τα τυριά, τη σταφίδα και τα παραδοσιακά γλυκίσματα παστέλι και μαντολάτο.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Από την παραδοσιακή μουσική της καντάδας και της αρέκιας σε ήσυχα κέντρα και ταβέρνες μέχρι τη σύγχρονη μοντέρνα χορευτική μουσική σε κοσμοπολίτικα μπαρ με έντονη νυκτερινή ζωή, όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις του επισκέπτη, ο Λαγανάς μπορεί να τις καλύψει.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΕΧΝΕΣ
Τα πολιτιστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους στο Λαγανά, παρέχουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με μοναδικά δείγματα της τοπικής θεατρικής και μουσικής παράδοσης. Πέρα από τις γνωστές καντάδες, ιδιαίτερα τις αποκριές και το καλοκαίρι, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την εμπειρία των «ομιλιών», θεατρικών σατυρικών δρώμενων, που έχουν τις ρίζες τους στο μεσαίωνα και παίζουν μόνο άνδρες.
Από φέτος, ξεκινήσαμε, σημείωσε ο δήμαρχος Λαγανά Διονύσης Κομιώτης, στο νέο υπαίθριο θέατρο στα Νταμάρια Λιθακιάς, την πραγματοποίηση τριήμερου καλοκαιρινού φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος: ο Διονύσης Σαββόπουλος, μουσικό συγκρότημα από τα ελληνόφωνα χωριά της Σικελίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο συναυλίες, τα έσοδα των οποίων διαθέσαμε για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου.
Πολλά πανηγύρια πραγματοποιούνται σε διάφορα χωριά του Λαγανά, στις 15 Αυγούστου. Επίσης, με σκοπό να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε τη γιορτή του κρασιού, προωθούμε την πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκειά της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης.
Στα αξιοθέατα του νομού περιλαμβάνονται παραδοσιακοί οικισμοί, οι Θολωτοί Μυκηναϊκοί Τάφοι, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κεριού, το «Παλαιό κτίσμα» του 15ου αιώνα, που φιλοξενεί Έκθεση Λαϊκής Ζωγραφικής, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγαλά, τα «12 Πηγάδια του Ανδρονιού», Ενετικής Εποχής, καθώς και οι εκκλησίες: του Σωτήρα ή Παντοκράτορα του 16ου αιώνα και του Προφήτη Ηλία του 18ου αιώνα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Παντοκράτορα, η εκκλησία Παναγία η Βιγλατσούρα, του 16ου αιώνα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μουζακίου, η εκκλησία Φανερωμένη του 16ου αιώνα και το Αρχοντικό του Μαλούχου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιθακιάς.
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ... ΑΔΡΑΝΕΙΑ
«Διαθέτοντας τέτοια ποικιλομορφία φυσικού, πολιτιστικού, και τουριστικού προϊόντος, οι δυνατότητες ανάπτυξης μπορούν να περιοριστούν μόνο από την ...αδράνεια», τόνισε ο κ. Κομιώτης. «ΓιΆ αυτό και εμείς, έχοντας, πρόσφατα, αποκτήσει την ευθύνη για τη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Σχεδιάζουμε -και έχουμε ήδη βάλει σε εφαρμογή- σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που αφορούν στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας, την προβολή και ανάδειξη των λιγότερο γνωστών πλεονεκτημάτων μας, την προσέλκυση ειδικών ομάδων τουριστών και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως τον οικογενειακό τουρισμό, το σχολικό και οικολογικό τουρισμό, το φυσιολατρικό, τον περιπατητικό τουρισμό κ.λπ., με στόχους την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση υψηλότερης οικονομικής δυνατότητας τουριστών».
Ο Δήμος Λαγανά προωθεί αυτές τις μορφές τουρισμού, επενδύοντας στην αναβάθμιση των σχετικών υποδομών και συγκεκριμένα:
Στα ορεινά μονοπάτια δημιουργούμε σημεία ανάπαυσης (παγκάκια, κιόσκια κ.λπ.), βρύσες με πόσιμο νερό για τους περιπατητές, ενώ ήδη προχωρήσαμε, φέτος, στη συγκρότηση ομάδας εθελοντών για την προστασία των δασών από πυρκαγιές.
Γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία μικρής μαρίνας για μικρά τουριστικά σκάφη στο φυσικό λιμάνι, στο Κερί, για το οποίο υπάρχουν αναφορές από την εποχή του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου. Ο Λαγανάς, εξάλλου, αποτελεί φυσικό ασφαλές λιμάνι, το οποίο χρησιμοποιούν τα σκάφη που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Όσον αφορά στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος», τόνισε ο δήμαρχος Λαγανά, «ο Λαγανάς διαθέτει ένα ισχυρότατο, διεθνής εμβέλειας, πλεονέκτημα. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των πέντε από τα έξι Δημοτικά Διαμερίσματά του. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πόρο του Δήμου Λαγανά. Ήδη, κινούμαστε προς μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιλύσουν σημαντικά υφιστάμενα προβλήματα, θα αναβαθμίσουν τις σχετικές προσφερόμενες υπηρεσίες και θα προβάλουν το σχετικό τουριστικό προϊόν".
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, το Δεκέμβριο του 1999 (ΦΕΚ 906Δ, 22 Δεκεμβρίου 1999). Στα όριά του, βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ο σκοπός της ίδρυσης του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι η διαφύλαξη της σημαντικότατης φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας και παράκτιας έκτασης, καθώς των νησίδων του κόλπου του Λαγανά και των νησίδων Στροφάδων, νομού Ζακύνθου, με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή τους.
Ωστόσο, η ένταξη τεραστίων εκτάσεων της ενδοχώρας στο θαλάσσιο πάρκο, χωρίς να υπάρξει μια πλήρης χωροταξική μελέτη, λειτουργεί μονοδιάστατα, δημιουργώντας σοβαρές αντιδράσεις στους κατοίκους. "Σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα", τόνισε ο δήμαρχος "προωθούμε την εκπόνηση μίας νέας μελέτης, η οποία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα μιας σύγχρονής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που θα απαντά στις ανάγκες διαφύλαξης της οικολογικής ισορροπίας, λαμβάνοντας υπόψη της, ταυτόχρονα, αναπτυξιακά και κοινωνικά δεδομένα και ανάγκες της περιοχής. Με βάση αυτήν τη μελέτη, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός νέου προεδρικού διατάγματος. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε προσπάθειες, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου, να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που ήδη λειτουργεί στο αναπαλαιωμένο Αρχοντικό του Μεσσαλά, στη Λιθακιά, προσφέροντας αξιόλογο έργο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο πόλο εκπαίδευσης όχι μόνο για την Ελλάδα. Η προσπάθειά μας εστιάζει στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού μαθητικού τουρισμού, αλλά και ενός ευρύτερου κοινού, που επιθυμεί να συνδυάσει την παραμονή του στην περιοχή με σχετική ενημέρωση».
Ημερομηνία: 5/11/2007
Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου