Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…
|
Η Ιθάκη του Οδυσσέα, η αγαπημένη πατρίδα του πολυμήχανου Ομηρικού ήρωα που για χάρη της άντεξε τα ΄΄χτυπήματα΄΄ της μοίρας και βγήκε νικητής από όλες τις περιπέτειές του, μέχρι που κουρασμένος πια πάτησε και πάλι το χώμα του νησιού του, εξακολουθεί να αποτελεί το «νόστιμο ήμαρ» για πολλούς σύγχρονους ερευνητές και ταξιδιώτες.
Έτσι, σε λίγους μήνες αρχίζουν οι έρευνες στην Κεφαλονιά για τον εντοπισμό της ομηρικής Ιθάκης. Αφού σύμφωνα με μια ομάδα Βρετανών αρχαιολόγων και της Ολλανδικής εταιρείας Fugro NV που ασχολείται με την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου, η ξακουστή πατρίδα του Οδυσσέα ήταν στην Κεφαλονιά και όχι στο σημερινό ομώνυμο νησί. Οι έρευνες πρόκειται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο και αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια.
Αναλυτικότερα θα εστιάσουν τις έρευνές τους στην χερσόνησο Παλική της Κεφαλονιάς, για την οποία υποψιάζονται ότι ήταν κάποτε ξεχωριστό νησί.
Ο Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μπρίτλστοουν εμπνεύστηκε τη θεωρία το 2003, ενώ διάβαζε για την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του, και σύντομα κέρδισε την υποστήριξη δύο Βρετανών ακαδημαϊκών, του Τζέιμς Ντίγκλ, καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Κέμπριτζ, και του Τζον Αντερχιλ, καθηγητή Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές ο Όμηρος περιγράφει τη γενέτειρα του Οδυσσέα ως νησί χαμηλού υψομέτρου, το πλέον απομακρυσμένο νησί του Ιονίου. Η σημερινή Ιθάκη, όμως, είναι ορεινή και βρίσκεται πλησιέστερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η χερσόνησος Παλική είναι επίπεδη και αν ήταν ανεξάρτητη θα μπορούσε να θεωρηθεί το εξώτερο νησί του Ιονίου.
Οι τρεις ερευνητές πιστεύουν ότι η ομηρική Ιθάκη χωριζόταν από την Κεφαλονιά από ένα στενό κανάλι, το οποίο εξαφανίστηκε έπειτα από σεισμούς.
Έτσι με την υποστήριξη της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και τη συνεργασία της ολλανδικής εταιρείας Fugro NV, η ομάδα των βρετανών αρχαιολόγων θα ξεκινήσουν τις έρευνες προκειμένου να αποδείξουν την ύπαρξη της ομηρικής Ιθάκης στην Κεφαλονιά. Μεταξύ άλλων πρόκειται να εξετάσουν αν το υπέδαφος ανάμεσα στην Παλική και την υπόλοιπη Κεφαλονιά αποτελείται από συμπαγή βράχο ή ιζήματα.
Στην έρευνα θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες που συνήθως εφαρμόζονται στις πετρελαϊκές έρευνες. Η εταιρεία θα εισάγει αισθητήρες μέσα σε γεωτρήσεις και θα χαρτογραφήσει τον θαλάσσιο πυθμένα με σόναρ.
Ημερομηνία: 29/3/2007 Συγγραφέας: ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΑΝΘΗ
|
|