Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events, με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, με τίτλο "Οι Πολιτείες της Θάλασσας".
Όπως λένε οι διοργανωτές, "η προετοιμασία μας για τη φετινή διοργάνωση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και μαζί με μια ομάδα επαγγελματιών από διάφορους χώρους (από μάνατζερ και δημοσιογράφους μέχρι ξενοδόχους και σεφ!) που ζουν και εργάζονται στο νησί θέσαμε ως στόχο την οργανωμένη προβολή τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο των προϊόντων και της κουζίνας του τόπου μας. Για το σκοπό αυτό σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε σε πρώτη φάση φέτος το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα το 3ήμερο 24-25-26 του μήνα ένα φεστιβάλ γεύσεων και προϊόντων από την τοπική μας κουζίνα σε συνεργασία με ντόπιους μαγείρους, παραγωγούς προϊόντων της Σαντορινιάς γης, καθώς και υπεύθυνους τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό".
Φιλοδοξία είναι οι "Πολιτείες της Θάλασσας" να αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης μιας σειράς εκδηλώσεων, μικρών και μεγάλων, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό, που θα προσελκύσουν ανθρώπους από τον χώρο του marketing προϊόντων, διεθνούς φήμης chef, καθώς και το καταναλωτικό κοινό, με στόχο να εδραιωθεί η χρήση των τοπικών προϊόντων στις κουζίνες του τόπου και διεθνώς και να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ζητήθηκε από τη SantoWines – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων να παραχωρήσει τους προαύλιους χώρους της με θέα την Καλντέρα για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, πρόταση στην οποία απάντησε θετικά. Στο πλαίσιο της φετινής μας διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, μάγειροι από την Ελλάδα, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι- δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωσης πολιτών VENESSIA.
Για την πρώτη ημέρα, 24 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί βραδιά με τίτλο "Τα Θηραϊκά Προϊόντα στην Επαγγελματική κουζίνα", με την συμμετοχή 20 εστιατορίων που θα "παίξουν" με τις γεύσεις των προϊόντων. Το πρώτο βράδυ θα γίνει και η τελετή έναρξης του 3ημέρου με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων με θέμα τα Θηραϊκά προϊόντα.
Την επόμενη βραδιά θα διεξαχθεί εκδήλωση με τίτλο "Τα παιδιά που μεγαλώσαμε" όπου ντόπιοι "μαμάδες και μπαμπάδες" θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους νέους πως "η κουζίνα του τότε μπορεί να γίνει κουζίνα του σήμερα και του αύριο!". Με ελεύθερη συμμετοχή κάτοικοι του νησιού θα μαγειρέψουν αποκλειστικά με Θηραϊκά προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ενώ θα ακολουθήσει δοκιμή και ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η εκδήλωση θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
Για την τρίτη βραδιά στις 26 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται εκδήλωση με τίτλο "Γιορτή Κρασιού και παιδικά παιχνίδια", όπου ομάδες νέων και παιδιών από όλα τα χωριά του νησιού θα παίξουν παλιά παιδικά παιχνίδια. Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα δημιουργηθούν ομάδες νέων και ομάδες μεγάλων από όλα τα χωριά της Σαντορίνης που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους με τους νικητές να κερδίζουν χρηματικά έπαθλα. H εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση όλων των κρασιών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας μίνι – γιορτής κρασιού.