Κάθε χρόνο στη Ρόδο πραγματοποιείται το Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, το οποίο είναι ένα διαδημοτικό και σύνθετο εγχείρημα που περιλαμβάνει γιορτές τεσσάρων Κάστρων και πολλές ακόμα παράλληλες εκδηλώσεις.
Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για πολιτιστική παραγωγή στη νησιωτική περιφέρεια του ΝΑ Αιγαίου, καθώς συναντιόνται όλες οι μορφές τέχνης της μεσαιωνικής περιόδου (θέατρο και θέατρο δρόμου, χορός, μουσική, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις, εικαστικές και παραδοσιακές τέχνες).
Στόχος του φεστιβάλ είναι να επεκταθεί σε όλα τα κάστρα του νησιού και στο μέλλον και της Δωδεκανήσου, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προαγωγή πολιτισμού και την τόνωση της τουριστικής κίνησης από τον μήνα Μάη στην Ρόδο, μέχρι και τον Ιούνιο, αλλά και στα πιο απομακρυσμένα Κάστρα που βρίσκονται σε χωριά τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά (πχ Δήμος Νότιας Ρόδου, Δήμος Αταβύρου, Δήμος Καμείρου κλπ).
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου 2010 θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 15 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Μυστηριώδη Περιπλάνηση στην Μεσαιωνική Τάφρο
2. Επιστημονικό Μεσαιωνικό Συμπόσιο, με θέμα: «Αξιοποίηση της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής μας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
3. Έκθεση εραλδικών έργων τέχνης (illuminations) του Γιάννη Βλαζάκη
4. Έκθεση φωτογραφιών από τα βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας των: Νικόλαου Κουμαρτζή και Μιλτιάδη Τσαπόγα
5. Προβολή σημαντικών ιστορικών ταινιών με μεσαιωνικό θέμα στον επιβλητικό μεσαιωνικό χώρο του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
6. Οργάνωση ομαδικού παιχνιδιού για την Αναζήτηση του Δράκου της Ρόδου που θα εκτείνεται σε όλη την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου και μέρος της Τάφρου
7. Οδοιπορικό στα άγνωστα κάστρα της Ρόδου που θα περιλαμβάνει παρουσίαση των Κάστρων και εκδρομή σε κάποια από αυτά
8. Αγώνες Σκάκι σε συνεργασία με τον σκακιστικό όμιλο «Ιππότης»
9. Επίδειξη τοξοβολίας
10. Ιπποτικές ξιφομαχίες
Και φυσικά τις Μεσαιωνικές Γιορτές στα Κάστρα Μονολίθου, Κρητηνίας, Ασκληπιείου και χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης.
Οι γιορτές αυτές αποτυπώνουν – όσο μπορούν – την καθημερινότητα του Μεσαίωνα και είναι εμπνευσμένες θεματολογικά από εκείνη την εποχή ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι με ρούχα μεσαιωνικά και τα σκηνικά είναι κατασκευασμένα από υλικά της περιόδου.