Holiday.gr Ημ/νια
April 20, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ / ΛΑΚΩΝΙΑ / ΔΥΡΟΣ
ΔΥΡΟΣ
Η περιοχή του Δυρού είναι παγκοσμίως γνωστή για τα σπήλαια που υπάρχουν σ’ αυτήν. Απέχει 83 χλμ. από την Σπάρτη και είναι το επίνειο της Μάνης.
Το παραδοσιακό χωριό Πύργος Δυρού, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του καθώς είναι κτισμένο πάνω στον βράχο, μέσα στον οποίο βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο. Οι πέτρινοι πύργοι του χωριού εντυπωσιάζουν τους περιηγητές της περιοχής, αλλά τις καλύτερες εντυπώσεις και τον ανεξάντλητο θαυμασμό τις κερδίζει το ομώνυμο Σπήλαιο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά λιμναία σπήλαια του κόσμου.

Το σπήλαιο του Δυρού
Το Σπήλαιο του Δυρού χωρίζεται σε τρία διαφορετικά σπήλαια: στο σπήλαιο Bλυχάδα ή Γλυφάδα που είναι επισκέψιμο, και στα σπήλαια Aλεπότρυπα και Kαταφύγι, τα οποία δεν είναι ακόμη επισκέψιμα καθώς οι έρευνες μέσα σ’ αυτά συνεχίζονται.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα είναι μια μοναδική εμπειρία. Οι εικόνες που θα αντικρίσετε είναι μοναδικές και αποδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης. Οι κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες σμιλεμένοι έτσι από τον τελειότερο δημιουργό – τη φύση- δημιουργούν σχέδια απαράμιλλης ομορφιάς. Αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κρυφές πτυχές του σπηλαίου και η μαγεία ολοκληρώνεται από την χρωματική αποθέωση που δημιουργούν οι σφιχταγκαλιασμένες μορφές που έχουν που έχουν σχηματιστεί με το πέρασμα των χρόνων από τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.
Πέρα από το οπτικό υπερθέαμα που προσφέρει η επίσκεψη στο σπήλαιο, για την ιστορία του θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής από το 1900. Όμως κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί το πλούτο που έκρυβε και τη σημαντικότητά του καθώς όπως αποκαλύφθηκε πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια στον κόσμο στο είδος του.
Αναλυτικότερα η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται με τα πόδια αλλά και με βάρκα και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χλμ. Άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.
Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι 14 βαθμοί Κελσίου ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 17-19 βαθμών όλο το χρόνο. Οι σχηματισμοί των κρυστάλλων και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων σχηματίζουν ένα μοναδικό σκηνικό που προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ντόπιοι έχουν ονομάσει τους μοναδικούς σχηματισμούς των κρυστάλλων που θα συναντήσετε με ονομασίες από την αρχαία μυθολογία, όπως οι Ηράκλειες Στήλες, το πέλμα του Ποσειδώνα, ενώ το αχανές σπήλαιο χωρίζεται και με βάση το κυρίαρχο χρώμα των κρυστάλλων σε ”κόκκινη” αίθουσα, ”λευκή αίθουσα”, ”αίθουσα του ωκεανού” κ.α.

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα
Το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της περιοχής λόγο των εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών του, ενώ το σπήλαιο Αλεπότρυπα έκρυβε ένα μοναδικό θησαυρό για τους αρχαιολόγους, καθώς από τα πλούσια ευρήματα που ανακάλυψαν άντλησαν σημαντικές πληροφορίες για την ποιότητα ζωής κατά την νεολιθική εποχή.
Ειδικότερα, η Αλεπότρυπα, όπως δείχνουν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις έως τώρα έρευνες, κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής Εποχής (5.400-3.200 π.Χ.) και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αποθήκη αγαθών, εργαστήριο οικοτεχνικής δραστηριότητας και χώρος ταφής και λατρείας νεκρών. Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνουν τα όπλα, τα εργαλεία, τα αγγεία και τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μια ισχυρή σεισμική δόνηση κατά το τέλος της 4ης χιλιετίας προκάλεσε εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων από την οροφή και τα πλευρικά τοιχώματα, σφραγίζοντας την είσοδο του σπηλαίου και εγκλωβίζοντας τους κατοίκους στο εσωτερικό του σπηλαίου. Γι αυτό και πολλοί σκελετοί που βρέθηκαν δεν ήταν ενταφιασμένοι.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 10/2/2009
Copyright: Marinet Ltd

ΔΥΡΟΣ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]


ΔΥΡΟΣ ALTHEA VILLAGE
ΔΥΡΟΣ - info >
DIROS
ΔΥΡΟΣ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.



 
Online reservations
Map Map
ΔΥΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
+ ALTHEA VILLAGE
+ Ξενοδοχείο DIROS


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024