Holiday.gr Ημ/νια
February 27, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΠΑΡΟΣ
ΝΑΟΙ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κοντά στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται οι τάφοι του του τελευταίου δούκα της Πάρου Μπερνάντο Σαγκρέντο και του πειρατή Αυγουστίνο Γκρεβελιέρ.
Το 1770, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Πάρο οι Ρώσοι, ο ναός καταστράφηκε. Επισκευάστηκε λίγα χρόνια αργότερα αλλά στη πάροδο των χρόνων υπέστη πολλές καταστροφές και παρέμεινε μισογκρεμισμένος ως το 1980 που επισκευάστηκε με απόφαση της αρχιεπισκοπής. Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο χωριό Λεύκες. Ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μαρμαρογλυπτικής τέχνης στο νησί, καθώς το μάρμαρο είναι το υλικό που κυριαρχεί. Μαρμάρινα κωδωνοστάσια, μαρμάρινο τέμπλο, άμβωνας, δάπεδα, εσωτερικοί κίονες, όλα είναι κατασκευασμένα από το λευκό παριανό μάρμαρο.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βρίσκεται στη Μάρπησσα, στο λόφο του Κεφάλου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα βρισκόταν υπό την προστασία του τότε ηγεμόνα της Βλαχίας, Νικολάου Μαυρογένη.
Εντύπωση προκαλεί ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος της μονής. Ξεχωρίζει η τοιχογραφία που παρουσιάζει τη Δευτέρα Παρουσία, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ή ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ
Το μοναστήρι βρίσκεται στη Μάρπησσα και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αγία Μονή. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε αξιόλογες τοιχογραφίες, ενώ διατηρούνται σε καλή κατάσταση και τα κελιά των μοναχών.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ
Η μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας βρίσκεται στη Παροικιά και συγκεκριμένα στη θέση Θαψανά. Δεν είναι γνωστή η χρονολογία ίδρυσής της. Ανακαινίστηκε το 1670 και το 1936.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στην τοποθεσία Απάτι στις Λεύκες. Σε έγγραφα του 18ου αιώνα αναφέρεται ως μονή του Απάτου, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να δείτε τις αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες που διαθέτει.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η μονή του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στη Νάουσα. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και έχει τη μορφή καστρομονάστηρου. Στα μέσα του 17ου αιώνα μετατράπηκε σε καθολικό σχολείο από το τάγμα των Καπουτσίνων. Στα τέλη του 18ου αιώνα το μοναστήρι έγινε και πάλι ορθόδοξο. για άλλη μια φορά.
Σήμερα, στη μονή του Αγίου Αθανασίου στεγάζεται η βυζαντινή συλλογή της Νάουσας.

ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Είναι μια από τις παλαιότερες μονές της Πάρου. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στο λόφο του Κεφάλου, στη Μάρπησσα. Στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες της εποχής της ίδρυσής της. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα υπήρξε μετόχι της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ
Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από τη Παροικιά στη Νάουσα, στη θέση Λογγοβάρδα. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και συνδυάζει τη φρουριακή αρχιτεκτονική με την κυκλαδίτικη παράδοση.
Περιλαμβάνει δυο εκκλησίες, του Αγίου Σαμψών και της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά τον 19ο αιώνα η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή. Οι μοναχοί της μονής είχαν διακριθεί για το φιλανθρωπικό τους έργο. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε κρησφύγετο των κυνηγημένων Παριανών.
Σήμερα το μοναστήρι το επισκέπτονταί πολλοί πιστοί για να μάθουν την ιστορία του και να θαυμάσουν την έξοχη αρχιτεκτονική του και τα θρησκευτικά κειμήλια που διαθέτει.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
Η μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Είναι κτισμένη πάνω σε λόφο στα νοτιοδυτικά της Μάρπησσας. Είναι το μοναστήρι στο οποίο ασκήτευε ο πολιούχος Άγιος του νησιού, ο Άγιος Αρσένιος. Η μονή που γνώρισε περιόδους ακμής, εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’50. Το 1994 επισκευάστηκε και σήμερα επαναλειτουργεί.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Είναι κτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Νάουσας. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική του δόμηση βασίζεται στη κυκλαδίτικη παράδοση. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε αξιόλογες τοιχογραφίες της εποχής της ίδρυσής του.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
>> ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ
>> ΝΑΟΙ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
>> ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
>> ΑΡΧΑΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
>> ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
>> ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
>> ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥ
>> ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020