Holiday.gr Ημ/νια
March 28, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
360 view Panoramic

 
ΕΛΛΑΔΑ > ΝΕΑ > Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό
Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό
Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού καθώς η τρέχουσα οικονομική συγκυρία προσφέρει ευκαιρίες εκμετάλλευσης χώρων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ολοένα και ισχυρότερη ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή τουριστικό προορισμό.
Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως θετικά συνεισφέρει και η διαρκής κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων (υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) μέσο προγραμμάτων διαφημιστικής προβολής των ελληνικών προορισμών και συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Η εταιρεία Hellastat συνεργάστηκε με εκπροσώπους του κλάδου εκμετάλλευσης μαρίνων, οι οποίοι χαρακτήρισαν το 2006 ως μια θετική χρονιά, καθώς καταγράφηκε αυξημένη θαλάσσια τουριστική κίνηση και μεγαλύτερη πληρότητα θέσεων στις περισσότερες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού.
Η αυξημένη ζήτηση προήλθε κυρίως από το επαγγελματικό yachting - με τις ναυλώσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών στην Ελλάδα να καθίστανται ολοένα και περισσότερο δημοφιλείς στις αγορές της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας κ.α. - αλλά και από μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς.

Σύμφωνα με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), η αύξηση που καταγράφηκε στις πωλήσεις ναύλων σε σκάφη έως 49 επιβάτες το 2006 κυμάνθηκε από 100% έως 150% σε σύγκριση με το 2005. Η αύξηση ήταν μικρότερη για τα επανδρωμένα σκάφη από 21 έως 50 μέτρα (+20% έως +25%), ενώ στα μηχανοκίνητα άνευ πληρώματος σκάφη και ιστιοπλοϊκά (έως 20 μέτρα) καταγράφηκε αύξηση μεταξύ 15% και 20%.

Σε τροχιά ανάκαμψης ο Ελληνικός τουρισμός
Το 2006 αποτέλεσε έτος αντιστροφής του έως τότε πτωτικού ρυθμού της τουριστικής κίνησης της προηγούμενης πενταετίας, θέτοντας έτσι τον ελληνικό τουρισμό σε τροχιά ανάκαμψης.
Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην ελληνική πρωτεύουσα το 2004 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 10%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2005 οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών (εξαιρουμένων των οδικών και θαλάσσιων αφίξεων) αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού τους για το πρώτο εννεάμηνο του 2006 διαμορφώθηκε σε +8,0%.
Υπολογίζεται ότι, το 2006 τη χώρα επισκέφτηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες! Τα τουριστικά έσοδα για το παρελθόν έτος εκτιμάται ότι παρουσίασαν αύξηση 10%-11%, έναντι αύξησης 6,7% από το 2005.

Η ταχύτερη αύξηση των τουριστικών εσόδων σε σύγκριση με την άνοδο του αριθμού των τουριστών, αποκαλύπτει μια ευπρόσδεκτη αύξηση της δαπάνης ανά επισκέπτη, στο πλαίσιο σταδιακής βελτίωσης του επιπέδου των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από κάθε προσπάθεια προσέλκυσης τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς και τα τουριστικά έσοδα καθορίζουν οι οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών που τελικά επιλέγουν ως προορισμό τους την Ελλάδα (supply-side driven market).

Η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού διαπιστώνεται και από τη σύγκριση των αφίξεων μεταξύ της Ελλάδος και των άμεσα ανταγωνιστικών χωρών. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων για το 2006, η Ελλάδα - όπως και η Πορτογαλία -αύξησε τον αριθμό τουριστών της με ρυθμό ταχύτερο σε σύγκριση με την Ισπανία (+4,9%), την Ιταλία (+4,5%), την Κροατία (+0,8%) και την Τουρκία (-6,0). Η Ελληνική πραγματικότητα και ο ανταγωνισμός
Οι λίγες υπό ιδιωτική διαχείριση ελληνικές μαρίνες προσφέρουν υπηρεσίες εφάμιλλες των άμεσων ανταγωνιστριών τους στην Αδριατική και στην ανατολική Μεσόγειο - κυρίως Κροατία, Ιταλία και Τουρκία. Αν και οι συγκεκριμένες χώρες στερούνται του πλούτου της ακτογραμμής, της ποικιλίας και του αριθμού των Ελληνικών νησιών, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν περισσότερες μαρίνες από αυτήν, παρέχοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
Εκτός ανταγωνισμού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής που τελούν υπό διαχείριση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, περιορισμένη συντήρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων κ.α..

Οι μαρίνες στις ανταγωνιστικές χώρες δίδουν ιδιαίτερη έμφαση σε υπηρεσίες υποδοχής των πελατών τους και ακολουθούν δυναμικές μεθόδους προώθησης πωλήσεων.
Σημαντικότερος ανταγωνιστής της Ελλάδος στον κλάδο των μαρίνων είναι αναμφισβήτητα η Κροατία, η οποία διαθέτει περίπου 50 σύγχρονες μαρίνες συνολικής χωρητικότητας 13.200 θέσεων ελλιμενισμού και 4.500 θέσεων διαχείμασης σκαφών.

Στη θαλάσσια επικράτεια της χώρας υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 1.250 λιμένες κάθε κατηγορίας, με τις υπό ιδιωτική εκμετάλλευση μαρίνες και μαζί με όσες εκτιμάται ότι θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες το 2007.
Παρατηρείται κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων εποπτείας-διαχείρισης των μη ιδιωτικής εκμετάλλευσης μαρίνων, καθιστώντας δύσκολη και σύνθετη οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης ή εκσυγχρονισμού.
Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία συνάντησε σημαντικά εμπόδια λόγω θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και μη υπαγωγής στον εν ισχύ αναπτυξιακό νόμο (3299/2004).

Σύμφωνα με τη μελέτη της Hellastat, μια σειρά συνθηκών και εξελίξεων δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάληψη επενδύσεων στον κλάδο:
  • οι αρμόδιες αρχές προωθούν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με σκοπό τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος από τις άμεσα ανταγωνίστριες χώρες, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε ετήσια βάση.
  • Το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης 25ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε τον Ιούνιο 2005 μεταξύ του ΥΕΝ και της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων (EIB), με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των θαλάσσιων υποδομών της χώρας (λιμενικές εγκαταστάσεις, μαρίνες) για την περίοδο 2005-2015.
  • Η παραχώρηση του Κόλπου Δερματά στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, μέσο τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΥΕΝ στη Βουλή το Δεκέμβριο 2006 με σκοπό τη δημιουργία μαρίνας που θα φιλοξενεί σκάφη μεγάλου μεγέθους, αποτελεί από τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση του Πρωτοκόλλου στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
    Τα αποτελέσματα του 2005
    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για 13 επιχειρήσεις του κλάδου, οι 11 παρουσίασαν αύξηση των εσόδων τους, διαμορφώνοντας το μέσο ρυθμό ανάπτυξης στο 19%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ήταν ζημιογόνα σε επίπεδο λειτουργικών και καθαρών αποτελεσμάτων, συνέπεια της υψηλής επιβάρυνσης με διοικητικά και χρηματοοικονομικά έξοδα, στο 31% και 13,7% επί των πωλήσεων αντίστοιχα.

    Ημερομηνία: 10/5/2007
    Συγγραφέας: Κοντοσώρου Ανθή



  •  
    Online reservations
    Most Viewed Hotels
    1 - CROWNE PLAZA ATHENS
    2 - SANTORINI PRINCESS
    3 - KARFAS BAY VIEW STUDIOS
    4 - MYKONOS GRAND HOTEL & RESORT
    5 - ILIOVASILEMA SUITES
    6 - KORINA
    7 - FRANCE HOTEL
    8 - ALEXANDROS
    9 - MALVASIA HOTEL
    10 - SAINT CONSTANTINE HOTEL
    11 - CLUB ATLANTICA AEGEAN BLUE
    12 - HOTEL RODOS PALLADIUM LEISURE & WELLNESS
    13 - MONOPATI RESIDENCE
    14 - ZORBAS BEACH VILLAGE HOTEL
    15 - THIREAS
    16 - MARINA SANDS BUNGALOWS
    17 - FLAMINGOS HOTEL
    18 - SOFITEL CAPSIS HOTEL RHODES & CONVENTION CENTRE 'MARIKA CAPSIS 2000'
    19 - ZEPHYROS HOTEL
    20 - CALDERAS LILIUM
    21 - FENIX HOTEL
    22 - ANTELIZ SUITES
    23 - ROYAL OLYMPIC
    24 - SEA MELODY HOTEL
    25 - ATLANTIS BEACH HOTEL
    26 - ATLANTICA IMPERIAL RESORT
    27 - LAVA OIAS
    28 - VILLAGE MANIATIKO
    29 - VILLA LUCIA
    30 - HOTEL EVI
    31 - ATLANTICA PRINCESS
    32 - ACHILLEAS BEACH HOTEL
    33 - GOLDEN SUNSET VILLAS
    34 - CORFU HOLIDAY PALACE
    35 - SEA COLOURS
    36 - PEGASOS BEACH HOTEL
    37 - SAINT JOHN HOTEL VILLAS & SPA
    38 - STAVROS HOTEL
    39 - VOLOS PALACE
    40 - ATLANTIS
    41 - VILLA COSTA
    42 - THEOXENIA
    43 - KELLARI GUESTHOUSE
    44 - CONTINENTAL PALACE HOTEL
    45 - BLUE STAR HOTEL
    46 - CORFU CHANDRIS
    47 - SUN BEACH RESORT COMPLEX
    48 - DIMITRIOS VILLAGE BEACH RESORT & SPA
    49 - DELFINI VILLAS
    50 - VOLCANO VIEW VIP VILLAS
    51 - ILIOVASILEMA
    52 - MAGDA'S
    53 - CENTROTEL
    54 - PORTO MYKONOS
    55 - LAMBIS STUDIOS
    56 - LATINI FAMILY HOTEL
    57 - VRACHIA
    58 - ALISTON studios
    59 - Apartments Posidonia
    60 - ARIS CAVES
    61 - THE MARGI 5* LUXURY
    62 - LOUCAS
    63 - DENISE BEACH APARTMENTS
    64 - GOLDEN SAND
    65 - ACROGIALI BEACH HOTEL
    66 - HYDROUSSA
    67 - VILLA MIMOZA
    68 - ADELPHIA
    69 - ANGELIKI PENSION
    70 - REMEZZO VILLAS
    71 - SEA VIEW HOTEL
    72 - KIRINI SUITES & SPA
    73 - PHAEDRA HOTEL - APARTMENTS
    74 - ASTRA SUITES
    75 - KAVOURAS VILLAGE
    76 - PORTO FIRA SUITES
    77 - Athina Luxury Suites
    78 - HOTEL MANOS
    79 - ANNIO HOTEL
    80 - SUNNY VILLAS
    81 - LOMENIZ BLUE HOTEL
    82 - SPILIOTICA SUITES
    83 - HOTEL FANI VEVIS GARDEN
    84 - PATRAS PALACE
    85 - ZORBAS BEACH
    86 - TAMARIX DEL MAR SUITES
    87 - NIRIIDES HOTEL
    88 - NIRIIDES BEACH HOTEL
    89 - KANALI STUDIOS
    90 - MYCONOS VIEW
    91 - FOLITSA
    92 - OSTRIA APARTMENTS
    93 - ARETOUSA HOTEL
    94 - ALTANA TRADITIONAL HOUSES
    95 - KAVALARI HOTEL
    96 - CARBONAKI HOTEL
    97 - AGIA ANNA
    98 - CAPTAIN STAVROS HOTEL
    99 - CALIMERA HOTEL
    100 - TIGAKI'S STAR HOTEL
    101 - MIRABELLO HOTEL & VILLAGE - TENNIS RESORT
    102 - ATHENS LEDRA HOTEL
    103 - CANDIA PARK VILLAGE
    104 - ATHINA - STUDIOS & MOUSES APARTMENTS
    105 - OSTRACO SUITES
    106 - CAPTAIN GEORGE
    107 - PETASOS BEACH HOTEL
    108 - Mill Houses Boutique Hotel & Suites
    109 - POSEIDON
    110 - CABO VERDE
    111 - APARTMENTS POPI
    112 - APOLLONIA BAY RESORT
    113 - AGNANTI HOLIDAY RESORT
    114 - MATINA
    115 - ART MAISONS ASPAKI
    116 - ARIA SUITES
    117 - MEROVIGLA
    118 - ENIGMA
    119 - MIRAMARE BEACHE
    120 - MYKONOS THEOXENIA
    121 - PLAZA VOULIAGMENI STRAND HOTEL
    122 - CORFU VILLAGE
    123 - PLAZA RESORT
    124 - MEDITERRANEAN RESORT
    125 - AEGIALIS HOTEL & SPA
    126 - MELTEMI
    127 - IFESTOS VILLA
    128 - ALEXANDER BEACH
    129 - VENETO EXCLUSIVE SUITES
    130 - CORFU PALACE
    131 - NIKOS VILLAS
    132 - 8 ADELFIA THIMARA
    133 - GLYFADA MENIGOS RESORT VILLA - APARTS.
    134 - APANEMA RESORT HOTEL
    135 - GRANDE BRETAGNE
    136 - GALINI OIA
    137 - MEROVIGLIOSSO APARTMENTS
    138 - KOULOURIS BEACH
    139 - NISSAKI BEACH
    140 - THARROE OF MYKONOS
    141 - ARESSANA
    142 - HYDRAMIS PALACE BEACH RESORT
    143 - ANTITHESIS APARTMENTS
    144 - THALASSA APARTMENTS
    145 - SUN BEACH
    146 - FOUFAS HOUSE
    147 - LINDOS MARE HOTEL
    148 - ANNY STUDIOS PERISSA BEACH
    149 - REMVI
    150 - MARGARITA HOTEL
    151 - PALLADIUM BOUTIQUE HOTEL
    152 - HOTEL DELFINI I
    153 - CLEOPATRA BEACH
    154 - ARITI
    155 - BELLE HELENE
    156 - CAVO TAGOO
    157 - THEA
    158 - XENIA PALACE PORTARIAS
    159 - GAIA GARDEN
    160 - AEOLIS HOTEL
    161 - LAGOS MARE
    162 - CALYPSO STUDIOS
    163 - ILIOMARIS HOTEL
    164 - LAKKI VILLAGE
    165 - VILLA RENOS
    166 - BLUE SEA RESORT HOTEL
    167 - GALINI
    168 - ANNA STUDIOS
    169 - KOSMITIS HOTEL
    170 - APOLLON HOTEL
    171 - SEA BREEZE APARTMENTS - STUDIOS
    172 - MARIA PENSION
    173 - VILLA CHRISTINA
    174 - Schweizerhof Zürich
    175 - ISMINI
    176 - KASTELI SUITES
    177 - AMPELOS STUDIO
    178 - TSELIOS APARTMENTS
    179 - SPIROS STUDIOS
    180 - IGNATIA
    181 - MARIA'S PLACE
    182 - REX HOTEL
    183 - MAGNA GRECIA BOUTIQUE HOTEL
    184 - FLEGOS APARTMENTS
    185 - ODYSSIA BEACH HOTEL
    186 - VILLA TASOS KOUTSOUBOS
    187 - Villa Sosanna
    188 - REBECCAS VILLAS
    189 - PERGERI
    190 - NOTOS VILLA
    191 - HOTEL MINOA
    192 - VILLA RENA
    193 - AGGELOS APARTMENTS
    194 - GATSOULIS
    195 - SIPSAS VILLAS
    196 - LEFKES
    197 - ROMEOS HOUSE
    198 - VICTORIA
    199 - ARCHOUSES
    200 - YASEMI
    Top 100 hotels
    Videos
    Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
    Χιονοδρομικά κέντρα Ελλάδας

     
    24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
    Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
    E - mail: info@holiday.gr
    Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024