Το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού, το γνωστό «Ρακόμελο Αμόργιον» έκλεψε την παράσταση στη φετινή 20η επιχειρηματική έκθεση «Hermes Expo» η οποία διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Atlantic Sity του New Jersey.
Από την όμορφη Αμοργό, το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, ο ποτοποιός κ. Αντώνης Βεκρής ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, μαζί με τους συνεργάτες του στις επιχειρηματικές του ασχολίες, τα παιδιά του Παντελή, Μαρία και Παναγιώτη για να παρουσιάσουν και στην αμερικανική αγορά το τοπικό ποτό του νησιού τους.
Το Ρακόμελο «Αμόργιον» είναι ένα ποτό το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Βεκρής, παρασκευάζεται από παραδοσιακά αγνά υλικά, όπως είναι το απόσταγμα σταφυλιών, η ρακί, το θυμαρίσιο μέλι και διάφορα βότανα του νησιού.
Ο κ. Βεκρής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρουσίαση του τοπικού ποτού στην έκθεση, καθώς δέχτηκε τα συγχαρητήρια των ανθρώπων του χώρου της ποτοποιίας για την ποιότητα και την ισορροπημένη γεύση του.
Επίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες του χώρου αυτού και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξάγει το «Αμόργιον» στην αγορά των ΗΠΑ.
Η ιστορία του περίφημου ποτού
Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα σπιτικό παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους καλεσμένους τους. Το ποτό αυτό είναι, επίσης, το επίσημο κέρασμα στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Από αυτό το ποτό ο κος Βεκρής εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 2003 την ποτοποιία Αμοργός. Στην παραδοσιακή συνταγή προστέθηκε μέλι και 8 βότανα που ευδοκιμούν στην Αμοργό. Το αποτέλεσμα είναι το Ρακόμελο Αμόργιον και η ψημένη Αμόργιον, που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους και την εκλεκτή τους ποιότητα.
Το έτος 2007 με βάση την πετυχημένη συνταγή του «Αμόργιον» η ποτοποιία Αμοργός προχώρησε στην παρασκευή τεσσάρων νέων ποτών, του Μαστιχάτου (Ρακόμελο με Μαστίχα), του Lemontelo (Ρακόμελο με λεμόνι), του Portomelo (Ρακόμελο με πορτοκάλι) και του Μελίκρατον (Οινόμελο).
Πηγή έμπνευσης για το τελευταίο ποτό, μάλιστα, το Μελίκρατον, το οποίο παράγεται με κρασί λιαστό Μοσχάτο, τσίπουρο, ζάχαρη, μέλι και βότανα, ήταν η Αρχαία Ελλάδα.
«Στα ποτά μας δεν υπάρχει ίχνος συντηρητικών, ούτε χρώματα, ούτε χημικά, είναι όλα αυθεντικά, ακόμα και το χρώμα είναι από το φυσικό χυμό που υπάρχει», σημείωσε ο κ. Βεκρής.
Για όλα τα ποτά έχει λάβει διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), ενώ τα ονόματά τους έχουν κατοχυρωθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικά το Ρακόμελο Αμόργιον ο κ. Βεκρής το έχει κατοχυρώσει με διεθνή πατέντα, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2023 κανείς ποτοποιός στον κόσμο δεν μπορεί να το παρασκευάσει.
Μέσα στα οκτώ χρόνια το Ρακόμελο Αμόργιον κατέκτησε την ελληνική αγορά, «έχει απλωθεί και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του, ενώ εξάγεται στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Κάθε χρόνο το Ρακόμελο Αμόργιον, αλλά και ολόκληρη η σειρά των προϊόντων της ποτοποιίας Αμοργός συμμετέχει σε δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Όσοι το δοκιμάζουν μένουν εκστατικοί από την ισορροπημένη γεύση του, την ποιότητα και από αυτό που σου αφήνει ένα καλό ποτό», τόνισε ο κ. Βεκρής, αναφέροντας ότι «μετά την μεγάλη απήχηση που είχε το ποτό μας το έχουν αντιγράψει άλλοι».
Το φιλόδοξο βήμα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει, όπως είπε ο κ. Βεκρής, αρχικά με το Ρακόμελο Αμόργιον και στη συνέχεια θα εμπλουτιστεί η συλλογή και με τα άλλα ρακόμελα.