Οι παιδικές δραστηριότητες που διοργανώνει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
|
Καθώς προετοιμάζεται η έκθεση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αποφασίστηκε να επιτραπεί στο κοινό, για ένα δίωρο κάθε μέρα, η επίσκεψη στο ισόγειο του μουσείου. Έτσι, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την αρχιτεκτονική άρθρωση του μουσείου και την ανασκαφή που απλώνεται κάτω από τα γυάλινα δάπεδά του.
Η πρώτη φροντίδα του μουσείου, ακόμη και σε αυτή την πρώιμη φάση, είναι τα παιδιά. Οι νεαροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια έκθεση ειδικά διαμορφωμένη για αυτούς, που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Επιπλέον τις Κυριακές, τις ίδιες ώρες, θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε ποικίλες αρχαιολογικές δραστηριότητες, να παίζουν και να μαθαίνουν παράλληλα. Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται σε παιδιά 9-12 ετών, τα οποία θα τις παρακολουθούν με σειρά προτεραιότητας, μετά από κράτηση θέσης.
Οι δραστηριότητες αυτές χωρίζονται σε δύο κύκλους, με θέματα την ανασκαφή και τη ζωφόρο του Παρθενώνα:
1ος κύκλος: Μια γειτονιά της αρχαίας Αθήνας στη σκιά της Ακρόπολης
Τα παιδιά επισκέπτονται την έκθεση « Το μουσείο και η ανασκαφή, τώρα και για τα παιδιά! » που στήθηκε ειδικά για αυτά στο ισόγειο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Με τη βοήθεια αρχαιολόγων θα δουν μέσα από τα γυάλινα δάπεδα του μουσείου, τα ερείπια της αρχαίας γειτονιάς που έφερε στο φως η ανασκαφή και δίπλα τους, ένα μέρος από τα εκατοντάδες αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοί της. Θα καταλάβουν πως οι αρχαίοι Αθηναίοι έκτιζαν τα σπίτια τους, πως οργάνωναν το νοικοκυριό τους, πως λάτρευαν τους θεούς τους. Θα μιλήσουν για τη ζωή των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, θα δουν τα παιδικά παιχνίδια, τα γυναικεία κοσμήματα και καλλυντικά, τα σκεύη των ανδρικών συμποσίων.
Στη συνέχεια θα περάσουν στα εργαστηριακά τραπέζια. Εκεί θα παίξουν με αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών και θα μάθουν τους κανόνες των πιο αγαπητών ομαδικών παιχνιδιών. Θα βοηθήσουν τους συντηρητές να βρουν και να συγκολλήσουν τα σπασμένα κομμάτια αρχαίων αγγείων και θα δοκιμάσουν κεράσματα σερβιρισμένα σε αντίγραφα αρχαίων σκευών.
Φεύγοντας, θα πάρουν ένα μικρό βιβλιαράκι με πολύχρωμες ζωγραφιές, που γράφτηκε ειδικά για τα παιδιά και έναν σελιδοδείκτη.
2ος κύκλος: Μια μέρα με τη ζωφόρο του Παρθενώνα
Τα παιδιά γνωρίζουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, τη φαντάζονται επάνω στο ναό, την αναπαριστούν όπως την σχεδίασαν οι δημιουργοί της και συνειδητοποιούν την άμεση σχέση αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στον Παρθενώνα.
Αρχικά παρακολουθούν μία γενική εισαγωγή στο θέμα με τη βοήθεια μίας μακέτας του Παρθενώνα και του εκπαιδευτικού υλικού της μουσειοσκευής. Κατανοούν τη θέση, το θέμα και τη σύνθεση του γλυπτικού αυτού συνόλου και στη συνέχεια συμμετέχουν σε δύο παράλληλα εργαστήρια.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου τα παιδιά προσπαθούν να συνθέσουν τη δυτική ζωφόρο χρησιμοποιώντας εκμαγεία των λίθων της, σε κλίμακα 1:20. Παρατηρούν τις μορφές, τις κινήσεις και τις στάσεις των ιππέων και των αλόγων και με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής ανασύνθεσης τοποθετούν τους λίθους στη σωστή σειρά. Το κάθε παιδί στη συνέχεια μπορεί να αναζητήσει το δικό του εκμαγείο σε μία ψηφιακή αναπαράσταση της ζωφόρου στον ηλεκτρονική υπολογιστή και να βρει μία αναλυτική περιγραφή του λίθου αλλά και μία συνοπτική "περιήγηση" στο σύνολο των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εργαστηρίου τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι κι αναπαριστάνουν με τη βοήθεια συμβόλων τους θεούς του Ολύμπου, όπως απεικονίζονται στην ανατολική ζωφόρο του ναού.
Στο τέλος του προγράμματος ο κάθε μαθητής παίρνει ένα έντυπο σχετικό με το θέμα, ένα εκμαγείο ενός λίθου της ζωφόρου σε κλίμακα 1:20 και έναν σελιδοδείκτη με τα σύμβολα των θεών του Ολύμπου.
Date: 18/1/2008
|
|