Πραγματικότητα η πρώτη απευθείας πτήση της Air China Πεκίνο - Αθήνα
|
Εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την τουριστική συνεργασία Ελλάδα – Κίνας, αλλά και γιατί θα υπάρχει πια αμφίδρομη γέφυρα σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την πρώτη απευθείας πτήση της Air China από το Πεκίνο στην Αθήνα.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ότι πια η είσοδος των Κινέζων, η είσοδος από την Ανατολή στην Ευρώπη θα γίνεται με κύρια πύλη την Ελλάδα, όταν μέχρι πρότινος οι περισσότεροι που κινούνται από την Ανατολή και κυρίως από την Κίνα επισκέπτονταν την Ευρώπη, είτε από τα βόρεια της Ελλάδας, είτε από τα νότια, χρησιμοποιώντας κυρίως το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
"Πετύχαμε με πολιτικά κριτήρια να καταστήσουμε τη χώρα μας, να καταστήσουμε την Αθήνα πύλη προς την Ευρώπη και με αυτή την αφορμή να καταφέρουμε να αυξήσουμε όσο το δυνατόν τη διεισδυτικότητα μας στην τουριστική αγορά της Κίνας, αλλά και της Ανατολής γενικότερα. Αυτό θα εξυπηρετήσει εμπόρους και επισκέπτες και είμαι βέβαιος ότι σήμερα η γραμμή αυτή θα είναι επικερδής και θα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία να εγκαινιάσουμε και τη γραμμή Αθήνα – Πεκίνο, Πεκίνο – Σαγκάη και το αντίστροφο" κατέληξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, καλωσορίζοντας με τις σκέψεις αυτές τον Πρόεδρο της Air China, τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, τον κυβερνήτη και το πλήρωμά της πρώτης πτήσης, ευχόμενος παράλληλα η γραμμή αυτή να αποδειχτεί και "εμπορικά και εθνικά επωφελής".
Επίσης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε τη συμβολική αξία του γεγονότος για την ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας και Κίνας. "Η νέα γραμμή" εξήγησε "συνδέει τη χώρα που προετοιμάζει τους Ολυμπιακούς του 2008 με τη χώρα που διοργάνωσε τους προηγούμενους του 2004", ενώ όπως ανέφερε "στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής πληροφορίας ο τουρισμός αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαφή μεταξύ των λαών, για την απόκτηση άμεσης και προσωπικής εμπειρίας, για μη διαμεσολαβημένη γνώση".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε: "Η αεροπορική σύνδεση Πεκίνου – Αθήνας συνιστά δίαυλο επικοινωνίας των δύο χωρών, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη σχέση τους. Είναι η σημαντικότερη αρχή για την αξιοποίηση μιας σειράς μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων συνεργασίας. Συνεργασίες που αφορούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: Οικονομία, εμπόριο, τουρισμό, ναυτιλία, πολιτισμό, αθλητισμό. Η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα και τον Τουρισμό αγορά εξαιρετικής σημασίας. Ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καταγράφεται σημαντική αύξηση στη ζήτηση για τουρισμό και ταξίδια στην Ελλάδα από την Κίνα αλλά και στην Κίνα από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι η Σαντορίνη είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος προορισμός για το μήνα του μέλιτος ζευγαριών από την Κίνα. Όμως, η αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, θα διευκολύνει και άλλες κατηγορίες ταξιδιωτών. Δεδομένου ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις και οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας - Ελλάδας βρίσκονται σε φάση αλματώδους ανάπτυξης καταγράφεται ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για τακτική διακίνηση επιχειρηματιών, επαγγελματιών, στελεχών επιχειρήσεων, κρατικών και κλαδικών αντιπροσωπειών. Ανάλογη είναι η ανάγκη και από την πλευρά της Κίνας, καθώς η Ελλάδα και η περιοχή των Βαλκανίων προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον Κινεζικών Ομίλων και επιχειρήσεων. Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής για τις τουριστικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας. Όμως, δεν σταματούμε εδώ. Στόχος μας είναι τα δρομολόγια να πυκνώσουν, οι επιβάτες να πολλαπλασιαστούν, νέες προκλήσεις να γεννηθούν. Καλό ταξίδι στη νέα εποχή".
Αυτή η αεροπορική σύνδεση θα μας ωφελήσει πολλαπλά
"Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι ένας από τους βασικούς της στόχους στον τομέα των μεταφορών, είναι να καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος μεταφορών. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν μπορούν προφανώς να αγνοηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αγνοηθεί η ευρύτερη περιοχή της Ασίας, καθώς είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη. Ακόμα δε περισσότερο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η Κίνα, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα και από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ολόκληρη την Ασία" επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
"Είναι απολύτως βέβαιο" ανέφερε μεταξύ άλλων, "ότι αυτή η αεροπορική σύνδεση θα μας ωφελήσει πολλαπλά. Μας ωφελεί πολιτικά, μας ωφελεί οικονομικά, μας ωφελεί τουριστικά. Και είμαι βέβαιος ότι με την αύξηση των εμπορευματικών και επιβατικών αεροπορικών μεταφορών, η σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου θα γίνει συχνότερη επ’ ωφελεία και των δύο χωρών. Εγώ, τόσο από την πλευρά μου, όσο από την πλευρά του κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλου, θέλω να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για να κάνουμε τη συνεργασία αυτή ακόμη πιο στενή, ακόμη πιο καρποφόρα".
O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθ. Κωστής Βαΐτσος, από την πλευρά του, καλωσόρισε τους επισκέπτες και επεσήμανε τη συμβολή της πολιτικής βούλησης και των προσπαθειών των δύο εταιριών, της Air China και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. καθώς και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το άνοιγμα της αεροπορικής διασύνδεσης με την νοτιοανατολική Ασία και ειδικότερα με την Κίνα.
Καλωσορίζοντας την Air China, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, τόνισε: «Το 2007 είναι μια σημαντική χρονιά για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που καλωσόρισε 15 νέες αεροπορικές εταιρείες. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια προσπαθειών και επαφών για την απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο, εγκαινιάζουμε το πρώτο δρομολόγιο της Air China, εταιρείας ιδιαίτερα σημαντικής για το αεροδρόμιό μας. Εκτιμούμε ότι η δυναμική του Πεκίνου ως κύριου κόμβου για όλη την περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας μπορεί να φέρει πιο κοντά όχι μόνο την Κίνα, αλλά και την Κορέα και την Ιαπωνία».
|
|