Holiday.gr Ημ/νια
December 2, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας στεγάζεται σ΄ ένα κτίριο που κτίστηκε το 1960, αφού το προηγούμενο καταστράφηκε από το σεισμό του 1956 και βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών. Μέσα από τα εκθέματά του αποκαλύπτεται η μακραίωνη ιστορία του νησιού. Οι συλλογές που φιλοξενεί περιλαμβάνουν γλυπτά και επιγραφές από την αρχαϊκή και τη ρωμαϊκή περίοδο καθώς και κεραμικά και πήλινα ειδώλια από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι: ο μεγάλος ηφαιστειακός λίθος (τραχείτης) βάρους 480 κιλών. Αυτόν σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη πάνω του σήκωσε ο αθλητής Ευμάστας. Επίσης ξεχωρίζει ο Θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση που ανασκάφηκε στο αρχαϊκό νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας και χρονολογείται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.
Πολλά σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας. Εκτός, από αμφορείς και κεραμικά αντικείμενα, ανασκάφηκαν και αρχαίοι κούροι.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ
Το μουσείο Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται στα Φηρά και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας καθώς φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι.
Οι αξιόλογες συλλογές είναι χωρισμένες σε τέσσερις θεματικές ενότητες και αναφέρονται: α) στην ιστορία της έρευνας της Προϊστορικής Θήρας, β) στην περίοδο ακμής του Ακρωτηρίου, γ) στην πορεία της νήσου από τη Νεολιθική περίοδο ως την Υστεροκυκλαδική περιόδου και δ) στη γεωλογική ιστορία της Θήρας.
Τις εντυπώσεις κερδίζουν τα πολυάριθμα εκθέματα της περιόδου ακμής της πόλης του Ακρωτηρίου, όπως τα γύψινα εκμαγεία επίπλων, τα χάλκινα σκεύη, τα εργαλεία και τα όπλα, οι σφραγίδες, οι πινακίδες της Γραμμικής Α γραφής και το μοναδικό χρυσό ειδώλιο αιγάγρου.
Αξίζουν τη προσοχή σας τα απολιθώματα των φυτών που ευδοκιμούσαν πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Θήρα.
Ξεχωριστή θέση στο μουσείο κατέχουν τα μεγαλοπρεπή τοιχογραφικά σύνολα. Πρόκειται για μια σημαντικότατη συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις δημοσιευμένες τοιχογραφίες που προέρχονται από τον Προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Εκτίθενται για πρώτη φορά στο μουσείο, σ’ ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα μοναδικά αυτά ευρήματα. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι τοιχογραφίες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Τώρα γύρισαν σπίτι τους και κάθε επισκέπτης του νησιού μπορεί τις θαυμάσει.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό οίκημα που κτίστηκε το 1861 μέσα σ’ ένα βράχο και βρίσκεται στο Φηρών. Μέσα από τα εκθέματά του αναβιώνει ο τρόπος ζωής των κατοίκων ανά τους αιώνες. Μπορείτε να δείτε εργαστήρια βαρελοποιών, ξυλουργών, βαρελάδων και υποδηματοποιών. Ξεχωρίζει το παλιό οινοποιείο και η γκαλερί με έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ
Το Ναυτικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1951 και στεγάζεται σ’ ένα καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα. Μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζεται η ναυτική ιστορία του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να δει παλιές άγκυρες, όργανα ναυτιλίας, αντικείμενα από παλιά ιστιοφόρα και πλοία, σπάνια ακρόπρωρα, ναυτικές κασέλες, μοντέλα και υδατογραφίες πλοίων και στολές ναυτικών.

ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
Το Μέγαρο Γκύζη είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα των Φηρών .Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Σ’ αυτό στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο και μια αξιόλογη συλλογή από χαλκογραφίες του 16ου έως και 19ου αιώνα. Επίσης, μπορείτε να δείτε μια συλλογή από σπάνια χειρόγραφα και παλιές φωτογραφίες του νησιού, πριν από το σεισμό του 1956 και έργα ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ
Το νεοκλασικό αρχοντικό Αργυρού είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της νεότερης ιστορίας του νησιού. Βρίσκεται στη Μεσσαριά και ξεχωρίζει για τη μεγαλόπρεπη αρχιτεκτονική του. Συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του θηραϊκού σπιτιού, με έκδηλες τις επιρροές του νεοκλασικισμού.
Κτίστηκε το 1888 από τον Γεώργιο Αργυρό, κτηματία και έμπορο κρασιού. Στους σεισμούς του 1956 ολόκληρο το οίκημα υπέστη ρωγμές. Από τότε το αρχοντικό έμεινε ακατοίκητο για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένο. Το ισόγειο λειτουργεί ως ξενώνας ενώ ο όροφος είναι επισκέψιμος. Χαρακτηριστικό του είναι οι οροφογραφίες που σώζονται στο εσωτερικό του. Επίσης, σώζονται όλα τα έπιπλα και οι οικοσκευές του αρχοντικού που φανερώνουν την οικονομική ευημερία της οικογένειας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
>> ΝΑΟΙ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>>
>> ΜΟΥΣΕΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020