Holiday.gr Ημ/νια
October 28, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΝΗΣΙΑ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ > ΥΔΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ύδρα οφείλει το όνομά της στα πολλά νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές της κατά την αρχαιότητα. Είναι από τις λίγες περιοχές στον Ελλαδικό χώρο που συναντάμε από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας με το ίδιο όνομα.
Σα πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Δρύοπες, ενώ τα αρχαιότερα ίχνη οικισμού που έχουν βρεθεί στην Ύδρα χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή. Αργότερα το νησί πέρασε στην κυριαρχία της Ερμιόνης και ακολούθησε η κατοχή των Σαμιωτών.
Τα χρόνια και οι εποχές κύλησαν χωρίς η Ύδρα να έχει να επιδείξει κάτι το ξεχωριστό. Μέχρι που στις αρχές του 17ου αιώνα, οι συνθήκες ευνόησαν το νησί και εξελίχθηκε σε ισχυρή ναυτική και εμπορική δύναμη της εποχής.
Ιδιαίτερη άνθιση γνώρισε η Ύδρα από τον 17ο έως 19ο αιώνα, όπου οι Υδραίοι καπεταναίοι και έμποροι αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, ο υδραίικος στόλος ήταν τόσο ισχυρός, που είχε μονοπωλήσει τις μεταφορές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Σημαντική ήταν η βοήθεια της Ύδρας στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Την περίοδο εκείνη η Ύδρα είχε περίπου 30.000 μόνιμους κατοίκους και 150 πλοία. Το νησί ευημερούσε οικονομικά. Διέθεσε στον αγώνα όλα τα πλοία του, 2.400 κανόνια ενώ πήραν μέρες στις μάχες περίπου 5.500 Υδραίοι. Ανάμεσά τους μερικοί από τους γνωστούς ήρωες του ’21. Ο Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Τομπάζης, ο Σαχτούρης, γόνοι όλοι τους επιφανών οικογενειών καπεταναίων προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα.
Ο στόλος της Ύδρας μαζί με αυτών των Σπετσών και των Ψαρών κατάφεραν σοβαρότατα πλήγματα στο τουρκικό στόλο. Ολόκληρη η Ευρώπη μιλούσε για τον ηρωισμό αυτών των νησιωτών.
Ο Υδραίικος στόλος συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, πλοία και χρήματα.
Στα νεότερα χρόνια η Ύδρα πρωταγωνίστησε στα πολιτικά δρώμενα τα χώρας μας. Από το νησί κατάγονται αρκετοί υπουργοί και βουλευτές καθώς και πέντε πρωθυπουργοί. Αναλυτικότερα: ο Γεώργιος Κουντουριώτης και ο Αντώνιος Κριεζής διετέλεσαν πρωθυπουργοί επί Όθωνα. Ο Δημήτριος Βούλγαρης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας κερδίζοντας επτά εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Αθανάσιος Μιαούλης κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και διετέλεσε πρωθυπουργός του Ελληνικού κράτους και ο Πέτρος Βούλγαρης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το 1924, ο Υδραίος ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, που το 1912 είχε νικήσει στα στενά του Ελλήσποντου τον τουρκικό στόλο, αναγορεύτηκε πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021